Preskočiť na hlavný obsah

Zdravý raňajkový ovsený koláč s banánom

Zdravé a chutné ráno

Ahojte priatelia,
vitajte na mojom novom foodblogu a pri mojom prvom článku. Možno ma už poznáte i z iného blogu, kde som tiež občas pridala nejaký ten recept alebo poznáte moju facebookovskú stránku Varím, pečiem, ochutnávam. Varenie a pečenie milujem od svojho útleho detstva, kedy som pomáhala v kuchyni svojej mamičke alebo som pripravovala narodeninové či meninové prekvapenie. Akurát včera mi dorazila kniha sladkých receptov od známej slovenskej foodblogerky, na ktorú som narazila úplne náhodou a hneď som si ju musela zohnať. Keď ju uvidela moja sestra, okamžite zahlásila, že i ja budem mať raz určite jednu vlastnú som svojimi nápadmi. Ja som si v tej chvíli povedala, vidíš, možno máš pravdu, to by bola vec, ktorá by ma asi potešila najviac na tomto svete. No pre niečo také sa musí človek aj naozaj pričiniť, no a práve preto som si i ja založila tento foodblog, kde sa s vami chcem podeliť o svoje obľúbené recepty i náhodné experimenty.
Tak , už som toho nakecala viac než dosť, tak šup, šup, poďme na ten dnešný recept.

Dnes som si vybrala práve recept od Angie bakes, ktorý som objavila v jej novej knihe. Tento koláč som už poznala i predtým no len z obrázkov a už nejaký ten čas som si hovorila, že si naň musím nájsť recept, no nikdy som sa k tomu akosi nevedela dostať, a tak ma veľmi potešilo, keď som ho našla v mojej novej knihe, no a keďže som naň doma mala všetky ingrediencie, tak som dlho nerozmýšľala a bežala som si ho urobiť. A musím povedať, že ho každému odporúčam ochutnať. Myslím, že sa mi hneď na prvý pokus podaril, ale nechcem sa nijak špeciálne chváliť. Je dokonale mäkkučký, jemne sladučký, vláčny, no proste skvelý. Určite sa vám už zbiehajú slinky, tak vás už nebudem naťahovať a s radosťou vás zasvätím do postupu jeho prípravy.


 Potrebujeme (4porcie) :
2 šálky  jemne mletých ovsených vločiek
1,5 šálky mandľového alebo sójového mlieka (môžte použiť i živočíšne mlieko)
2 vajcia
3PL medu
1ČL škorice
1ČL prášku do pečiva
3banány
strúhaný kokos, čokoláda, škorica na ozdobu
Postup:
Ovsené vločky v miske spojíme so škoricou a práškom do pečiva a spolu premiešame, potom vločky zalejeme mliekom a znovu premiešame. V druhej miske rozšľaháme 2 celé vajcia s medom a jedným rozpučeným banánom a následne tekutinu vylejeme do suchej zmesi a dobre spolu vymiešame na hladké a trochu redšie cesto. Zvyšné dva banány nakrájame na kolieska.
Malý plech 20X20cm alebo v mojom prípade tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie. Na spodok pekáča či formy si poukladáme polovicu nakrájaného banána, na to vylejeme celé pripravené cesto a na vrch opäť naukladáme v radoch kolieska banána. Pred pečením som koláčik ešte posypala strúhaným kokosom, kúskami čokolády a trochou škorice, tento krok nie je nutnosťou, ale celý koláčik to zaujímavo oživý. Potom už stačí koláč vložiť do rúry a piecť pri 190stupňoch asi 30minút.
Podávať môžte, napríklad s jogurtom a drobným lesným ovocím.
 


DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA!!!




 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...