Preskočiť na hlavný obsah

Rizoto s tofu

Moja najobľúbenejšia kombinácia


Toto jedlo si robím veľmi často a veľmi rada. Je rýchle, chutné a sýte a navyše aj pomerne zdravé, takže spĺňa všetky kompetencie plnohodnotného obeda či večere. Do rizota sa mi osvedčila práve táto kombinácia zeleniny, ale ak máte radšej inú, tak ju pokojne obmeňte. Ak doma nemám tofu, tak urobím čisto zeleninové alebo zeleninovo-hubové, ktoré posypem syrom alebo sézamovými semiačkami, rovnako sa mi osvedčilo použiť namiesto tofu aj tuniaka alebo morčacie mäso, no ak chcete vegánsku verziu, tak sa radšej držte pôvodného receptu, ktorý vám dnes ponúknem.

Ingrediencie (1porcia):
pol balenia tofu
baklažán
cuketa
červená paprika
mrazená brokolica
mrazený karfiol
mrazená kukurica
malá šálka ryže 
1PL olivového oleja
oregáno, mletá sladká paprika, kurkuma, čierne korenie,soľ
Postup:
Tofu nakrájame na kocky, ktoré následne opečieme na olivovom oleji, pridáme na kocky pokrájaný baklažán, cuketu a papriku, ktoré tiež opečieme, pridáme koreniny a soľ a podlejeme trochou vody a necháme pár minút dusiť. Medzitým si v druhom hrnci pripravíme ryžu, jeden diel ryže podlejeme dvoma dielmi vody alebo vývaru a necháme pod pokrievkou na miernom ohni variť do zmäknutia. Do zeleninovej zmesi pridáme mrazenú zeleninu, počkáme kým zelenina zmäkne, pridáme ryžu a poriadne spolu premiešame. Naservírujeme na tanier, ozdobíme  petržlenovou vňaťou a doplníme čerstvou zeleninou.
Dobrú chuť!

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...