Preskočiť na hlavný obsah

Jablkový zákusok z piškót so šľahačkou

Jednoduché, no dokonalé

S týmto dezertom som sa prvýkrát stretla na tohtoročnej dovolenke a  tú jeho chuť, jednoduchosť a originalitu som si zamilovala natoľko, že hneď po príchode domov som sadla za internet a hľadala som nejaký recept, ktorý by sa aspoň trochu približoval tomu koláču, čo som ochutnala. Prekvapilo ma, že som ani nemusela dlho hľadať a hneď som naň natrafila. Okamžite, ako bol čas, som si nazhromaždila všetky potrebné ingrediencie a pustila som sa do roboty. No a tu je výsledok, ktorý chcem teraz posunúť ďalej, aby ste z neho mali niečo aj vy.

Potrebujeme:
1,5kg jabĺk
1balíček škoricového cukru
3PL práškového cukru
1 veľký balík okrúhlych piškót
1 balíček šľahačky v prášku +180ml studeného mlieka/ 2 šľahačkové smotany +práškový cukor +stužovač
Postup:
Jablká umyjeme, ošúpeme a do hrnca nakrájame na malé kocky. Jablká zalejeme pohárom vody, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme, kým jablká nezmäknú. Následne vodu zlejeme a jablká vymixujeme tyčovým mixérom dohladka alebo prepasírujeme.
Zlatý klas vymiešame v pohári vody, prilejeme k jablkám, pridáme cukry a opäť dáme variť jablká na sporák, kým zmes nezhustne, necháme chvíľu prevrieť a odstavíme z ohňa.
Spodok tortovej formy potiahneme potravinárskou fóliou a dôkladne vyukladáme piškótami. Piškóty zalejeme jablkovou masou a prikryjeme druhou vrstvou piškót.
Šľahačku vyšľaháme do tuha a na chvíľu vložíme do chladničky, aby trošku stuhla.
Keď jablková hmota schladne, pokryjeme povrch koláča šľahačkou a nakoniec môžme ešte koláč dozdobiť škoricou podľa vlastnej fantázie.

DOBRÚ CHUŤ!!!



 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...