Preskočiť na hlavný obsah

Kiwi koláč

Nebíčko v papuľke



Názov ´´Nebíčko v papuľke´´ som tomuto článku nedala len tak náhodou. Inšpiroval ma k tomu tento, z môjho pohľadu, dokonalý koláčik, ktorý sa v ústach rozplýva ako nadýchaný biely obláčik.Jedného pekného dňa som sa rozhodla, že si niečo dobré upečiem. Prečesala som všetky kuchárske knihy odpredu dozadu i odvrchu po spodok, no žiadny konkrétny jednoduchý  recept som vybrať nedokázala, a tak som stavila spolovice na recept a spolovice na vlastnú fantáziu a nakoniec to nejak takto vypálilo.

Ingrediencie:
200g polohrubej múky
2 celé vajcia
200ml mlieka (ja som použila mandľové) 
100g roztopeného masla (na roztopenie môžte pokojne použiť mikrovlnku)
100g trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 balíček prášku do pečiva
3-4ks kiwi 
kokosové chipsy a čokoláda na ozdobu
Postup:
Vajíčka vymiešame v miske spolu s trstinovým cukrom, následne prilejeme roztopené maslo a opäť premiešame, potom prisypeme múku, vanilínový cukor, prášok do pečiva, pridáme mlieko a opäť to všetko spolu poriadne premiešame ručným metličkovým mixérom. Následne cesto rovnomerne nalejeme na papierom na pečenie vystlaný plech (ja si plech vždy predtým, ako naň položím papier, trochu namočím vodou, aby sa naň papier pekne prilepil) a na vrch poukladáme krúžky kiwi (mne kiwi nevyšlo na celý plech, a tak som použila aj hrozno), následne už len celý koláč posypeme kokosovými chipsami a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C, na cca 15-20minút. Po upečení koláč vytiahneme z rúry a necháma ho trošku schladnúť, kým si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu (ja som použila 85% TESCO finest, do ktorej pri topení nie je potrebné pridávať žiaden tuk), ktorou následne jemne (abstraktne) pokvapkáme celý koláč, potom stačí už len posypať kokosom a takto pripravený koláč je vhodný už len na degustáciu, takže po úplnom vychladnutí ho už treba len nakrájať a následne si užiť jeho chuť.

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...