Preskočiť na hlavný obsah

Kiwi koláč

Nebíčko v papuľke



Názov ´´Nebíčko v papuľke´´ som tomuto článku nedala len tak náhodou. Inšpiroval ma k tomu tento, z môjho pohľadu, dokonalý koláčik, ktorý sa v ústach rozplýva ako nadýchaný biely obláčik.Jedného pekného dňa som sa rozhodla, že si niečo dobré upečiem. Prečesala som všetky kuchárske knihy odpredu dozadu i odvrchu po spodok, no žiadny konkrétny jednoduchý  recept som vybrať nedokázala, a tak som stavila spolovice na recept a spolovice na vlastnú fantáziu a nakoniec to nejak takto vypálilo.

Ingrediencie:
200g polohrubej múky
2 celé vajcia
200ml mlieka (ja som použila mandľové) 
100g roztopeného masla (na roztopenie môžte pokojne použiť mikrovlnku)
100g trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 balíček prášku do pečiva
3-4ks kiwi 
kokosové chipsy a čokoláda na ozdobu
Postup:
Vajíčka vymiešame v miske spolu s trstinovým cukrom, následne prilejeme roztopené maslo a opäť premiešame, potom prisypeme múku, vanilínový cukor, prášok do pečiva, pridáme mlieko a opäť to všetko spolu poriadne premiešame ručným metličkovým mixérom. Následne cesto rovnomerne nalejeme na papierom na pečenie vystlaný plech (ja si plech vždy predtým, ako naň položím papier, trochu namočím vodou, aby sa naň papier pekne prilepil) a na vrch poukladáme krúžky kiwi (mne kiwi nevyšlo na celý plech, a tak som použila aj hrozno), následne už len celý koláč posypeme kokosovými chipsami a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C, na cca 15-20minút. Po upečení koláč vytiahneme z rúry a necháma ho trošku schladnúť, kým si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu (ja som použila 85% TESCO finest, do ktorej pri topení nie je potrebné pridávať žiaden tuk), ktorou následne jemne (abstraktne) pokvapkáme celý koláč, potom stačí už len posypať kokosom a takto pripravený koláč je vhodný už len na degustáciu, takže po úplnom vychladnutí ho už treba len nakrájať a následne si užiť jeho chuť.

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...