Preskočiť na hlavný obsah

Kysnutý ovocný koláč s tromi posýpkami

Dokonale vláčne a nadýchané cesto 

Na tento koláč som si robila zálusk už nejaký ten čas, včera prišla akurát tá správna chvíľa na to, aby  som sa konečne pustila do jeho prípravy.
Mali sme otvorené mlieko, pretože sme robili zemiakovú kašu a ja som varila puding a predsa z neho stále ešte niečo ostalo, a tak som si povedala, že ho využijem práve na tento koláč.
Tak sa aj stalo a ja som ním bola nakoniec veľmi príjemne prekvapená. Takéto kysnuté cesto sa mi ešte nepodarilo urobiť asi nikdy, vždy bolo po upečení akési tvrdé alebo pekne nenafúklo, no toto predčilo všetky moje očakávania. Cesto som robila presne podľa receptu, no posýpku som si zvolila podľa svojho uváženia a podľa svojej fantázie i chutí.
Pustime teda rovno na ten recept, dúfam, že sa vám už zbiehajú slinky...

Ingrediencie:
cesto:
600g polohrubej múky
2 vajcia
400ml mlieka
1 kocka čerstvého droždia
50g masla
50g trstinového alebo kryštálového cukru
štipka soli
500g sliviek (ja som použila mrazené)
500g marhúľ (tiež som použila mrazené, ale ovocie môže byť aj čerstvé alebo zavárané)
posýpka:
škoricový cukor
kakao/Granko
mak+pol balíčka vanilínového cukru

Postup:
Do vlažného mlieka s cukrom nadrobíme droždie a necháme vykysnúť.
Do veľkej misy nasypeme múku, prilejeme rozpustené maslo, vajcia, pridáme štipku soli a pripravený kvások. 
Potom cesto vypracujeme rukou a zakryjeme utierkou.
Necháme asi hodinu kysnúť.
Potom cesto rozdelíme na dve časti. Obe cestá vyvaľkáme na veľkosť a tvar plechu. 
Plechy vystelieme papierom na pečenie a cestá na ne preložíme (ja som ich z dosky prenášala navinuté na valčeku a potom som ich jednoducho rozprestrela na plech).
Slivky a marhule si nakrájame na mesiačiky.
Na vrch jedného z ciest som poukladala nahusto slivky, polku som posypala polkou balíčka škoricového cukru a druhú polku som posypala mletým makom zmiešaným s vanilínovým cukrom.
Na druhé cesto som poukladala nahusto marhule, polku tohto cesta som posypala škoricovým cukrom a druhú polku som posypala Grankom.
Potom stačí koláč vložiť do rúry a piecť pri teplote 180stupňov asi 35-40minút (kým cesto nechytí po okrajoch nahnedlú farbu).
Ovocie si vplyvom tepla pustí šťavu, ktorá sa krásne prepojí s posýpkami, tým pádom bude cesto vláčne, šťavnaté a plné ovocnej chute.
Ja som koláčik jedla na raňajky s jogurtom a čajom, ale hodí sa aj na olovrant ku kávičke či k čajíku o piatej.

Prajem vám príjemné pečenie a DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!