Preskočiť na hlavný obsah

Marlenka

Lahôdka z Arménska

Marlenka je medový koláč s karamelovou náplňou doladený orieškami a čokoládou, pochádza z Arménska a dnes ju už asi každý pozná, keďže je dostupná v každom supermarkete, no pri pohľade na jej cenu sa asi nejednému z nás zatočí hlava. Preto vám dnes prinášam recept, podľa ktorého si tento nie veľmi jednoduchý, no o to chutnejší koláč môžete pripraviť vy sami doma a možno zistíte, že všetky ingrediencie naň nájdete v svojej domácnosti.
Marlenku som piekla už dvakrát. Prvýkrát v tvare torty na oslavu narodenín mojej maminy a druhýkrát ako koláč na sestrine štátnice. Zakaždým sa však po nej zaprášilo tak, že som si to nestihla ani uvedomiť.
Ak aj vy milujete chuť tohto arménskeho dezertu, neváhajte a pustite sa do jeho prípravy spolu so mnou.

Potrebujeme:
cesto: 
100g masla
2PL medu
2 vajcia 
250g cukru
1PL octu
1PL sódy bikarbóny
600g hladkej múky
krém:
250g masla
mleté vlašské orechy
1 skaramelizované Salko
Postup:
Na krém budeme potrebovať skaramelizované Salko, takže si ho buď kúpte už v tomto stave alebo ako prvý krok nechajte obyčajné kondenzované  mlieko asi 3hodiny variť vo vyššom hrnci, aby získalo žiadanú karamelovú konzistenciu.Salko nechajte úplne vychladnúť, predtým než ho použijete na prípravu krému.
Následne sa môžme presunúť k príprave samotného cesta. Lyžicu sódy bikarbóny zmiešame s lyžicou octu. Tento krok uskutočňujeme v blízkosti hrnca.
Do vyššieho hrnca dáme rozpustiť maslo, pridáme med, cukor a počas varenia všetky suroviny spoločne vymiešame. Keď sa maslo rozpustí a ingrediencie sa spoja, pridáme pripravenú sódu bikarbónu a pokračujeme v nepretržitom miešaní. Počas stáleho miešania pridáme vajcia. Keď sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne okamžite odstavíme zo sporáka. Hneď prisypeme múku a zmiešame.
Zmes vysypeme na dosku a vypracujeme cesto, ktoré necháme na chvíľu odpočívať, ak je cesto príliš tuhé, ešte počas miesenia doň pridáme štampedlík rumu, čo dodá cestu aj lepšiu chuť, no ak z koláča budú jesť aj deti, rum zameňte radšej za vodu, do ktorej prípadne pridajte rumovú esenciu. 
Cesto rozdelíme na 7 častí (mne vyšlo vždy maximálne 5-6, ale vy možno budete šikovnejší a podarí sa vám to tak, ako sa má), každú časť rozvaľkáme a vykrojíme do tvaru kruhu, napríklad pomocou spodnej časti tortovej formy alebo pokrievky z hrnca. Z odrezko pripravíme posledný plát, ktorý po upečení rozmrvíme, spojíme s trochou mletých vlašských orechov a nakoniec nám poslúži ako posýpka. Ak sa cesto stále mrví, pridáme ešte trošku vody. 
Všetky pláty postupne upečieme v rúre pri teplote 200-220stupňov. Každý plát pečieme maximálne 3 minúty.
Keď máme pláty upečené a Salko ochladnuté, môžme  prejsť k zhotovovaniu krému. Roztopené maslo vymiešame so Salkom a mletými orechami (orechy dávajte podľa vlastnej chuti, približne tak 3PL, ale riaďte sa podľa seba), a ak máte radi krémy s miernym alkoholovým nádychom, pridajte aj pár kvapiek koňaku.
Pláty postupne vrstvíme na seba, pričom každý plát potrieme asi 2PL krému. Vrchný plát rovnako potrieme plnkou a posypeme pripravenou posýpkou.
Nakoniec môžme vrch dozdobiť roztopenou čokoládou.
Koláč necháme aspoň jeden deň odstáť v chladničke, aby cesto poriadne nasiaklo krém a pekne zmäklo.

PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ!!!




 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!