Preskočiť na hlavný obsah

Medová ryža v mlieku so škoricovými jabĺčkami

Obed na sladko? Prečo nie!?



Tento týždeň sme hneď dvakrát stavili na sladký obed, už dosť dávno som nevarila sladké jedlá inokedy ako na raňajky, ale teraz to po poriadne dlhej dobe vyšlo až dvakrát na obed. Včera sme mali klasické palacinky, síce z obyčajnej múky, mlieka a vajec (podľa mňa je predsa len to klasické poctivé starobabičkovské varenie a pečenie najchutnejšie, i keď milujem zdravú kuchyňu, klasika je len jedna :D ), ale ja som si zvolila takú zdravšiu variantu. Palacinky som si naplnila 100% ovocným -brusnicovým- džemom bez pridaného cukru (od MountBerry) a aby neboli suché, tak som si ich preliala bielym jogurtom a kvalitnou horkou čokoládou, no a nakoniec som na vrch poukladala nejaké to ovocie. To vám bola bašta, ešte dnes sa až za ušami zalizujem. Len škoda, že som bola taká hladná, že som to nestihla ani odfotiť a už to plávalo v mojom žalúdku. Bohužiaľ sa s vami nemôžem podeliť o túto skvelú maškrtu, no verím, že ešte sa mi naskytne nejedna príležitosť. 
Dnes som zasa zakotvila v ryžovom prístave, a tak sa nám na obed v tanieroch objavila, okrem špenátovo-brokolicovo-jogurtovej polievky s tekvicovými semiačkami, aj táto biela kráska, ktorá mala byť pôvodne ryžovým nákypom, no keďže sa mi nechcelo trápiť so zapekaním a v hlave mi skrsol úplne iný nápad, tak nakoniec ostala len v akejsi ,,kašovitej´´ podobe.
No, nebudem to už viac naťahovať a prejdem teda rovno na recept.

Ingrediencie (3porcie):
1hrnček ryže 
2hrnčeky mlieka + 1,5-2hrnčeky vody (môžte použiť iba mlieko, ale ja to väčšinou riedim)
2PL medu
3-4 jablká
hrsť sušených hrozienok
1-2ČL mletej škorice
čokoláda prípadne ovocný sirup na dozdobenie

Postup:
Ryžu si prepláchneme a vložíme do hrnca, následne ju zalejeme mliekom (ja dávam mlieko a vodu pol na pol), použijeme viac tekutiny ako pri bežnom varení ryže, aby mala ,,mľadzgavejšiu´´ až kašovitú konzistenciu.Osladíme medom a postavíme na sporák.Varíme, kým ryža nevsiakne tekutinu a nezmäkne (ak sa vám zdá ešte tvrdá, tak pridajte mlieko alebo vodu).
Zatiaľ si umyjeme a očistíme jablká. Do ďalšieho hrnca dáme asi pol deci vody, pridáme na mesiačiky nakrájané jablká a hrsť hrozienok, posypeme škoricou a dáme variť, kým sa jablká nezdusia a trocha nezmäknú (krásne vám to prevonia celý dom).Jablká si pustia šťavu, ktorá sa po čase varenia zmení na akýsi sirup, z jabĺk nenechajte vyvrieť všetku šťavu, ale trochu si jej nechajte na polievanie ryže, no počkajte, kým nebude mať vodovú, ale skôr sirupovú konzistenciu a potom odstavte z ohňa. Ak máte sladučké jablká (tak ako ja), tak ich nemusíte vôbec osladzovať, v opačnom prípade pridajte, ešte počas varenia, trocha medu.
Keď je všetko hotové, môžte začať servírovať.
Do tanierov naberte ,,ryžovú kašu´´, každú porciu polejte pripraveným ,,jablkovým kompótom´´ a dozdobte napríklad roztopenou čokoládou, prípadne môžte posypať Grankom či kakaom a poliať ovocným sirupom (tým určite potešíte najmä deti).

Potom sa už do pokrmu stačí iba s chuťou pustiť a mne neostáva nič iné, ako vám zaželať DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!