Preskočiť na hlavný obsah

Zasnežené mini tortičky

BOMBA koláč


Tentokrát som si pre vás pripravila inšpiratívny recept, na koláčik, ktorý sa v našej rodine predáva z generácie na generáciu a to by som nebola ja, keby som ho nejakým spôsobom neobmenila, neupgradeovala. Tak sa teda poďme pozrieť, o čom vlastne hovorím...

Na piškótové cesto budeme potrebovať:
8ks vajec
320g/asi 8PL polohrubej múky
320g/asi 8PL cukru (najlepšie práškový alebo múčkový/krupicový)
8PL studenej vody
1balíček prášku do pečiva
Postup:
Vajíčka si oddelíme na bielka a žĺtka, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou. Postupne primiešame múku a prášok do pečiva (cesto nesmie byť príliš husté, pretože sa nenafúkne, ale ani príliš riedke, musí byť  mierne ´´lepivé´´), pri tomto kroku môžme na  miešanie použiť elektrický šľahač, aby nám v ceste neostali hrudky múky. Potom zľahka ručne primiešame sneh z bielkov a keď už máme aj tento krok hotový, vezmeme si plech na pečenie, ktorý jemne vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme naň cesto, ktoré dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 40minút.
Krém:
1balíček Zlatý klas
2PL hrubej múky
400ml mlieka,
5PL cukru
250g masla
Postup:
Medzitým ako sa nám cesto pečie, si pripravíme krém. Keďže chceme, aby bol poriadne hustý, okrem tradičného Zlatého klasu, použijeme aj hrubú múku a trochu menej mlieka, ako je napísané na obale.Trochu mlieka si oddelíme a rozmiešame v ňom Zlatý klas s cukrom (môže byť aj vanilínový).Zvyšok mlieka si dáme variť na sporák a keď začne vrieť prilejeme zmes so Zlatým klasom. Za stáleho miešania necháme trocha zhustnúť a následne pomaličky primiešame hrubú múku a neprestajne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Puding necháme prebublať, odstavíme a doprajeme mu trochu času, aby dokonale ochladol.
Po vychladnutí túto zmes v miske spojíme so zmäknutým maslom a poriadne vymiešame, opäť si môžme pomôcť s elektrickým šľahačom.
Ako budeme ďalej postupovať:
Z upečeného a ochladnutého cesta si vykrojíme vykrajovačkou na perníky ani veľké, ani malé krúžky tak, aby každý mal svojho parťáka do páru. Vždy si vezmeme dva krúžky a na  spodný natrieme hojnú časť krému, na to položíme druhý krúžok,takto pripravenú tortičku ešte potrieme krémom po celom obvode, aby nebolo vidieť, že bola vytvorená spojením dvoch častí. Takto postupujeme, dovtedy, kým nezminieme všetko cesto a krém.
Dozdobenie:
strúhaný kokos
šľahačka
drobné ovocie
čokoládové hoblinky
Nakoniec takto pripravené tortičky celé vyváľame v strúhanom kokose, vrch dozdobíme kopčekom šľahačky, pridáme trochu drobného ovocia a celé to zasypeme čokoládovými hoblinkami. A máme hotovo...

DOBRÚ CHUŤ!!!


 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...