Preskočiť na hlavný obsah

Zasnežené mini tortičky

BOMBA koláč


Tentokrát som si pre vás pripravila inšpiratívny recept, na koláčik, ktorý sa v našej rodine predáva z generácie na generáciu a to by som nebola ja, keby som ho nejakým spôsobom neobmenila, neupgradeovala. Tak sa teda poďme pozrieť, o čom vlastne hovorím...

Na piškótové cesto budeme potrebovať:
8ks vajec
320g/asi 8PL polohrubej múky
320g/asi 8PL cukru (najlepšie práškový alebo múčkový/krupicový)
8PL studenej vody
1balíček prášku do pečiva
Postup:
Vajíčka si oddelíme na bielka a žĺtka, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou. Postupne primiešame múku a prášok do pečiva (cesto nesmie byť príliš husté, pretože sa nenafúkne, ale ani príliš riedke, musí byť  mierne ´´lepivé´´), pri tomto kroku môžme na  miešanie použiť elektrický šľahač, aby nám v ceste neostali hrudky múky. Potom zľahka ručne primiešame sneh z bielkov a keď už máme aj tento krok hotový, vezmeme si plech na pečenie, ktorý jemne vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme naň cesto, ktoré dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 40minút.
Krém:
1balíček Zlatý klas
2PL hrubej múky
400ml mlieka,
5PL cukru
250g masla
Postup:
Medzitým ako sa nám cesto pečie, si pripravíme krém. Keďže chceme, aby bol poriadne hustý, okrem tradičného Zlatého klasu, použijeme aj hrubú múku a trochu menej mlieka, ako je napísané na obale.Trochu mlieka si oddelíme a rozmiešame v ňom Zlatý klas s cukrom (môže byť aj vanilínový).Zvyšok mlieka si dáme variť na sporák a keď začne vrieť prilejeme zmes so Zlatým klasom. Za stáleho miešania necháme trocha zhustnúť a následne pomaličky primiešame hrubú múku a neprestajne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Puding necháme prebublať, odstavíme a doprajeme mu trochu času, aby dokonale ochladol.
Po vychladnutí túto zmes v miske spojíme so zmäknutým maslom a poriadne vymiešame, opäť si môžme pomôcť s elektrickým šľahačom.
Ako budeme ďalej postupovať:
Z upečeného a ochladnutého cesta si vykrojíme vykrajovačkou na perníky ani veľké, ani malé krúžky tak, aby každý mal svojho parťáka do páru. Vždy si vezmeme dva krúžky a na  spodný natrieme hojnú časť krému, na to položíme druhý krúžok,takto pripravenú tortičku ešte potrieme krémom po celom obvode, aby nebolo vidieť, že bola vytvorená spojením dvoch častí. Takto postupujeme, dovtedy, kým nezminieme všetko cesto a krém.
Dozdobenie:
strúhaný kokos
šľahačka
drobné ovocie
čokoládové hoblinky
Nakoniec takto pripravené tortičky celé vyváľame v strúhanom kokose, vrch dozdobíme kopčekom šľahačky, pridáme trochu drobného ovocia a celé to zasypeme čokoládovými hoblinkami. A máme hotovo...

DOBRÚ CHUŤ!!!


 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!