Preskočiť na hlavný obsah

Krémeška mojej mamy

Jednoduchšie ako z obchodu, no o to chutnejšie 

Tenký plát lístkového cesta potiahnutý jednoduchým krémom, prekrytý lahodnou šľahačkou a zahalený v mori kvalitnej čokolády, aj tak by sa dal definovať tento koláč, ktorý sa síce až tak úplne nepodobá na krémeše, ktoré poznáme z cukrárne či od starých mám, ale chuťou sa im zaručene vyrovná, ba dokonca ich o nejakú tú latku i s nadhľadom prekročí...
Potrebujeme:
400g lístkového cesta
2 balíčky Zlatého klasu / vanilkového pudingu
800ml mlieka
125g trstinového cukru
1 balíček šľahačky v prášku + 180ml studeného mlieka / 2ks šľahačkovej smotany
100g kvalitnej horkej čokolády/čokolády na varenie + 2PL Cery
Postup:
Rozmrazené lístkové cesto si rozdelíme na polovicu a obe časti cesta, na pomúčenej doske, vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, následne cestá po jednom navinieme na valček a opatrne preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech a dáme piecť na 180stupňov, kým cesto nechytí mierne farbu, t.j. asi 15-20minút.
Zatiaľ si pripravíme krém. Asi 0,5l mlieka dáme variť na oheň. V zvyšnom mlieku (asi 0,3l) si vymiešame 2 Zlaté klasy s cukrom, keď mlieko na sporáku začne vrieť, vylejeme doň pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Po odstavení necháme za stáleho premiešavania schladnúť približne na izbovú teplotu.Pred nanášaním na cesto som ešte krém vyšľahala mixérom, aby v ňom neboli žiadne hrudky a aby bol jemnejší a lahodnejší. Rovnako si vyšľaháme i šľahačku a na chvíľu ju ešte vložíme do chladničku, aby trošku zatuhla.
Na tácku si pripravíme prvý plát cesta (nezľaknite sa, keď bude vaše cesto úplne tvrdé a lámavé, ak sa vám ho nepodarí zlomiť počas plnenia, tak sa vám odvďačí a po pár hodinách stráveným pod krémom a šľahačkou zmäkne na dokonalo chrumkavo vláčnu konzistenciu), na tento plát nanesieme rovnomerne krém zo Zlatého klasu, a keď si budeme stopercentne istí, že krém je dokonale studený, až vtedy môžme naniesť vrstvu šľahačky a tú prekryť druhým plátom cesta. Následne si pripravíme čokoládovú polevu. 100g čokolády (ja som použila 70% horkú) spolu s 2PL Cery rozpustíme v rajničke nad parou a s takto pripravenou polevou zalejeme celý vrch koláča (môžte na to použiť silikónové pierko). Takto pripravenú Krémešku vložíme na niekoľko hodín do chladničky, najlepšie cez noc a potom si už len užívame jej dokonalú chuť.
Ja osobne som nevydržala a pokrájala som ju dnes hneď na raňajky, pridala som si k nej ešte nejaké to ovocie a uvarila čaj a chuťový orgazmus sa mohol začať. A jediné na čo som sa zmohla bola myšlienka: ,,Ja mám také šťastie, že sa mám!!!´´ :)
  Tak vám teda prajem DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!