Preskočiť na hlavný obsah

Krémeška mojej mamy

Jednoduchšie ako z obchodu, no o to chutnejšie 

Tenký plát lístkového cesta potiahnutý jednoduchým krémom, prekrytý lahodnou šľahačkou a zahalený v mori kvalitnej čokolády, aj tak by sa dal definovať tento koláč, ktorý sa síce až tak úplne nepodobá na krémeše, ktoré poznáme z cukrárne či od starých mám, ale chuťou sa im zaručene vyrovná, ba dokonca ich o nejakú tú latku i s nadhľadom prekročí...
Potrebujeme:
400g lístkového cesta
2 balíčky Zlatého klasu / vanilkového pudingu
800ml mlieka
125g trstinového cukru
1 balíček šľahačky v prášku + 180ml studeného mlieka / 2ks šľahačkovej smotany
100g kvalitnej horkej čokolády/čokolády na varenie + 2PL Cery
Postup:
Rozmrazené lístkové cesto si rozdelíme na polovicu a obe časti cesta, na pomúčenej doske, vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, následne cestá po jednom navinieme na valček a opatrne preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech a dáme piecť na 180stupňov, kým cesto nechytí mierne farbu, t.j. asi 15-20minút.
Zatiaľ si pripravíme krém. Asi 0,5l mlieka dáme variť na oheň. V zvyšnom mlieku (asi 0,3l) si vymiešame 2 Zlaté klasy s cukrom, keď mlieko na sporáku začne vrieť, vylejeme doň pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Po odstavení necháme za stáleho premiešavania schladnúť približne na izbovú teplotu.Pred nanášaním na cesto som ešte krém vyšľahala mixérom, aby v ňom neboli žiadne hrudky a aby bol jemnejší a lahodnejší. Rovnako si vyšľaháme i šľahačku a na chvíľu ju ešte vložíme do chladničku, aby trošku zatuhla.
Na tácku si pripravíme prvý plát cesta (nezľaknite sa, keď bude vaše cesto úplne tvrdé a lámavé, ak sa vám ho nepodarí zlomiť počas plnenia, tak sa vám odvďačí a po pár hodinách stráveným pod krémom a šľahačkou zmäkne na dokonalo chrumkavo vláčnu konzistenciu), na tento plát nanesieme rovnomerne krém zo Zlatého klasu, a keď si budeme stopercentne istí, že krém je dokonale studený, až vtedy môžme naniesť vrstvu šľahačky a tú prekryť druhým plátom cesta. Následne si pripravíme čokoládovú polevu. 100g čokolády (ja som použila 70% horkú) spolu s 2PL Cery rozpustíme v rajničke nad parou a s takto pripravenou polevou zalejeme celý vrch koláča (môžte na to použiť silikónové pierko). Takto pripravenú Krémešku vložíme na niekoľko hodín do chladničky, najlepšie cez noc a potom si už len užívame jej dokonalú chuť.
Ja osobne som nevydržala a pokrájala som ju dnes hneď na raňajky, pridala som si k nej ešte nejaké to ovocie a uvarila čaj a chuťový orgazmus sa mohol začať. A jediné na čo som sa zmohla bola myšlienka: ,,Ja mám také šťastie, že sa mám!!!´´ :)
  Tak vám teda prajem DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...