Preskočiť na hlavný obsah

Zeleninový boršč

Zdravie na tanieri

S touto polievkou som sa už niekoľkokrát stretla na jedálnych lístkoch niekoľkých reštaurácií, no nikdy som ju v žiadnej nevyskúšala. Jedného dňa som však bola zúfalá a už som absolútne nedokázala vymyslieť akú polievku pripraviť na obed, a tak som si zrazu spomenula na tento poklad a okamžite som bežala na internet hľadať, čo najlepší recept. Hneď po prvej lyžičke som vedela, že práve toto bude zaiste moja nová najobľúbenejšia polievočka. Už sa v našej domácnosti objavila na stole dvakrát a určite to nebola jej derniéra a bude mať toľko repríz, koľko sa len bude dať.
Dúfam, že bude chutiť i vám a rovnako ako my sa k nej budete s radosťou vracať.

Potrebujeme (2porcie) :
jednu stredne veľkú mrkvu (cca 60g)
polku menšieho zeleru (cca 60g)
jeden väčší petržlen alebo dva menšie (cca 60g)
štvrťka malej hlávky kapusty (cca 100g)
jedna väčšie alebo dve menšie cvikly (cca 60g) - ja som použila predvarenú
štvrťka cibule
50g paradajkového pretlaku
olej
soľ, čierne korenie, bobkový list (ak nemáte radi jeho chuť, tak môžte vynechať, tak ako ja)
petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu
Postup:
Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a v hrnci ju na troche oleja speníme dosklovita. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen, cviklu (ak použijeme predvarenú, pridávame až ku koncu varenia) na pásiky pokrájanú kapustu, chvíľu restujeme a následne zalejeme asi 0,5l vody, osolíme, okoreníme a varíme prikryté pokrievkou asi 20minút (kým zelenina nezmäkne). Potom pridáme pretlak (prípadne predvarenú cviklu, ak ste nedali surovú). Necháme prevrieť asi ešte 5-10minút a odstavíme z ohňa.
Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bazalkou, prípadne lyžicou kyslej smotany. Podávame s cereálnym pečivom.

DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA!!!



 

 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!