Preskočiť na hlavný obsah

Kysnuté posýpkové koláče s plnkou a broskyňami

Ako od babičky


Potrebujeme:
na cesto:
500g polohrubej múky
4PL práškového cukru
100g rozpusteného masla
280ml vlažného mlieka
pol kocky droždia
plnka:
lekvár (napríklad slivkový ale ja som použila čučoriedkový a aróniový)
mak + vanilínový cukor
hrudkovitý tvaroh + grécky alebo smotanový jogurt + škoricový cukor
1 plechovka veľkého broskyňového kompótu
posýpka:
60g hrubej múky
40g práškového cukru
45g studeného masla
Postup:
Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme 1PL práškového cukru a štipku soli a necháme vykysnúť kvások.
Múku, zvyšný cukor, rozpustené maslo a vykysnutý kvások spolu spracujeme na hladké cesto a necháme na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť asi 20minút.
Medzitým si pripravíme plnky. Keďže nie každý v mojej rodine môže jesť mak, tak som sa makovú plnku rozhodla dať len na polku cesta a polku urobiť čisto tvarohovú. Preto som na makovú plnku použila asi 50g maku, 100ml vody a 1balíček vanilínového cukru. Mak som zaliala vodou, pridala som cukor a všetko som to spolu varila na sporáku do zhustnutia. Na tvarohovú plnku som spolu zmiešala 375g hrudkovitého tvarohu (1 a 1/2 vaničky), 150g gréckeho jogurtu a 1 balíček škoricového cukru.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme, potom môžme vykrajovať krúžky stredne veľkým vykrajovátkom na pirohy alebo rozdeliť nožom na menšie časti a tie následne vytvarovať do tvaru kruhu. Každé koliesko potrieme lekvárom, nanesieme makovú plnku, na to tvarohovú plnku, položíme kúsok broskyne a posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme zmiesením vyššie uvedených ingrediencií. Koláče necháme 15minút podkysnúť, preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180stupňoch do zozlatnutia. Vychladnuté koláče môžme ešte posypať práškovým cukrom, ale tento krok môžete pokojne vynechať, aj tak na to už asi nebudete mať čas, pretože vaši stravníci vám ich zjedia skôr, ako sa stihnete čo i len o to pokúsiť.

Prajem DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...