Preskočiť na hlavný obsah

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :)

Potrebujeme: (2-3 porcie)
1 menšia šálka červenej šošovice (200ml)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci)
2 ČL korenia garam masala
1 ČL kurkumy
1 ČL majoránu
1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky
1 plechovka drvených lúpaných paradajok
100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro)
1 plechovka cíceru
2 veľké hrste čerstvého baby špenátu
soľ podľa chuti
pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:
Šošovicu si prepláchneme. Do hrnca si nalejeme zeleninový vývar, vsypeme šošovicu a dáme variť.
Hneď môžme ochutiť masalou, kurkumou, majoránom a ostatnými dochucovadlami. Pridáme na malé prúžky (alebo na kocky) nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak a varíme asi 15-20minút, kým šošovica nezmäkne.
Keď je už šošovica mäkká, prilejeme paradajky a kokosové mlieko a necháme ešte asi 5 minút prevrieť.
Následne pridáme cícer z konzervy a úplne nakoniec aj nasekaný špenát.
Keď sa špenát sparí, odstavíme. Avšak riadime sa najmä podľa konzistencie pokrmu. Myslite na to, že tá má byť viac-menej kašovitá, takže tam nenechajte priveľa šťavy, ale ani nenechajte všetku odpariť. Ak sa vám zdá dhal príliš tekutý, nezúfajte, nechajte ho ešte chvíľu povariť a uvidíte, že sa to spraví, strukoviny prebytočnú tekutinu hravo popijú. Ak je však naopak príliš hustý, pridajte ešte troška vody či vývaru na zriedenie. Nakoniec podľa chuti dosoľte a okyslite citrónovou šťavou.
Po dovarení môžte hneď servírovať, mne dhal najviac chutí ešte teplý, ale dá sa jesť aj úplne vychladnutý, je len na vás, akú verziu si zvolíte. Ako príloha sa mi najviac osvedčila dusená 3-farebná naturálna ryža, ktorá toto jedlo dokonale dopĺňa a svojou orieškovou chuťou mu dodáva ešte väčšmi na orientálnosti. Môžete si však pripraviť aj tradičné placky ,,čapatý´´, či dhal zajedať jednoducho pečivom či čerstvou zeleninou, ale bez problémov sa dá jesť aj samotný. No a keďže ja vždy potrebujem mať v ústach aj trocha šťavnatej chuti, pridávam ako prílohu aj parenú brokolicu, ak ju však neobľubujete, môžte ju zameniť aj za klasický ľadový či srdiečkový šalát, určite sa k tomu budú veľmi hodiť a rovnako dobre nahradia úlohu brokolice.

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!