Preskočiť na hlavný obsah

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :)

Potrebujeme: (2-3 porcie)
1 menšia šálka červenej šošovice (200ml)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci)
2 ČL korenia garam masala
1 ČL kurkumy
1 ČL majoránu
1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky
1 plechovka drvených lúpaných paradajok
100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro)
1 plechovka cíceru
2 veľké hrste čerstvého baby špenátu
soľ podľa chuti
pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:
Šošovicu si prepláchneme. Do hrnca si nalejeme zeleninový vývar, vsypeme šošovicu a dáme variť.
Hneď môžme ochutiť masalou, kurkumou, majoránom a ostatnými dochucovadlami. Pridáme na malé prúžky (alebo na kocky) nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak a varíme asi 15-20minút, kým šošovica nezmäkne.
Keď je už šošovica mäkká, prilejeme paradajky a kokosové mlieko a necháme ešte asi 5 minút prevrieť.
Následne pridáme cícer z konzervy a úplne nakoniec aj nasekaný špenát.
Keď sa špenát sparí, odstavíme. Avšak riadime sa najmä podľa konzistencie pokrmu. Myslite na to, že tá má byť viac-menej kašovitá, takže tam nenechajte priveľa šťavy, ale ani nenechajte všetku odpariť. Ak sa vám zdá dhal príliš tekutý, nezúfajte, nechajte ho ešte chvíľu povariť a uvidíte, že sa to spraví, strukoviny prebytočnú tekutinu hravo popijú. Ak je však naopak príliš hustý, pridajte ešte troška vody či vývaru na zriedenie. Nakoniec podľa chuti dosoľte a okyslite citrónovou šťavou.
Po dovarení môžte hneď servírovať, mne dhal najviac chutí ešte teplý, ale dá sa jesť aj úplne vychladnutý, je len na vás, akú verziu si zvolíte. Ako príloha sa mi najviac osvedčila dusená 3-farebná naturálna ryža, ktorá toto jedlo dokonale dopĺňa a svojou orieškovou chuťou mu dodáva ešte väčšmi na orientálnosti. Môžete si však pripraviť aj tradičné placky ,,čapatý´´, či dhal zajedať jednoducho pečivom či čerstvou zeleninou, ale bez problémov sa dá jesť aj samotný. No a keďže ja vždy potrebujem mať v ústach aj trocha šťavnatej chuti, pridávam ako prílohu aj parenú brokolicu, ak ju však neobľubujete, môžte ju zameniť aj za klasický ľadový či srdiečkový šalát, určite sa k tomu budú veľmi hodiť a rovnako dobre nahradia úlohu brokolice.

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...