Preskočiť na hlavný obsah

Domáce osie hniezda

Lepšie ako z obchodu

 Potrebujeme:
cesto:
700g hladkej múky
500ml mlieka
1 kocku droždia
100g práškového cukru
100g zmäknutého Palmarínu
škoricová plnka:
1balíček škoricového cukru
2čl škorice
2PL práškového cukru
50g mäkkého Palmarínu
kakaová plnka:
2PL kakaa
2PL práškového cukru
50g mäkkého Palmarínu
na potretie:
100ml teplého mlieka
1PL práškového cukrum
Postup:
Do vlažného mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme napučať. Pridáme múku, zvyšný cukor a Palmarín a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste aspoň pol hodinu kysnúť.
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme na pomúčenej doske.
Cestá plníme tenkou vrstvou plnky.
Škoricovú plnku vyrobíme zmiešaním mäkkého Palmarínu so škoricovým a práškovým cukrom a škoricou a kakaovú plnku rovnako len namiesto škoricového cukru pridáme kakao alebo Granko.
Potom obe cestá zvinieme na tenšie ako závin a odkrajujeme z nich kolieska, takých malých slimáčikov, tých potom prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, tak aby mal každý dosť miesta, pretože pri pečení ešte nakysne.Každé hniezdo/slimáčika ešte pred pečením potrieme teplým mliekom.
Pečieme pri 200stupňoch asi 15minút.
Môžme podávať posypané práškovým cukrom alebo s lekvárom a šálkou mlieka či kávy.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...