Preskočiť na hlavný obsah

Zeleninový boršč

Zdravie na tanieri

S touto polievkou som sa už niekoľkokrát stretla na jedálnych lístkoch niekoľkých reštaurácií, no nikdy som ju v žiadnej nevyskúšala. Jedného dňa som však bola zúfalá a už som absolútne nedokázala vymyslieť akú polievku pripraviť na obed, a tak som si zrazu spomenula na tento poklad a okamžite som bežala na internet hľadať, čo najlepší recept. Hneď po prvej lyžičke som vedela, že práve toto bude zaiste moja nová najobľúbenejšia polievočka. Už sa v našej domácnosti objavila na stole dvakrát a určite to nebola jej derniéra a bude mať toľko repríz, koľko sa len bude dať.
Dúfam, že bude chutiť i vám a rovnako ako my sa k nej budete s radosťou vracať.

Potrebujeme (2porcie) :
jednu stredne veľkú mrkvu (cca 60g)
polku menšieho zeleru (cca 60g)
jeden väčší petržlen alebo dva menšie (cca 60g)
štvrťka malej hlávky kapusty (cca 100g)
jedna väčšie alebo dve menšie cvikly (cca 60g) - ja som použila predvarenú
štvrťka cibule
50g paradajkového pretlaku
olej
soľ, čierne korenie, bobkový list (ak nemáte radi jeho chuť, tak môžte vynechať, tak ako ja)
petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu
Postup:
Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a v hrnci ju na troche oleja speníme dosklovita. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen, cviklu (ak použijeme predvarenú, pridávame až ku koncu varenia) na pásiky pokrájanú kapustu, chvíľu restujeme a následne zalejeme asi 0,5l vody, osolíme, okoreníme a varíme prikryté pokrievkou asi 20minút (kým zelenina nezmäkne). Potom pridáme pretlak (prípadne predvarenú cviklu, ak ste nedali surovú). Necháme prevrieť asi ešte 5-10minút a odstavíme z ohňa.
Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bazalkou, prípadne lyžicou kyslej smotany. Podávame s cereálnym pečivom.

DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA!!!



 

 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...