Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :)
Potrebujeme: (2-3 porcie)
1 menšia šálka červenej šošovice (200ml)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci)
2 ČL korenia garam masala
1 ČL kurkumy
1 ČL majoránu
1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky
1 plechovka drvených lúpaných paradajok
100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro)
1 plechovka cíceru
2 veľké hrste čerstvého baby špenátu
soľ podľa chuti
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
Šošovicu si prepláchneme. Do hrnca si nalejeme zeleninový vývar, vsypeme šošovicu a dáme variť.
Hneď môžme ochutiť masalou, kurkumou, majoránom a ostatnými dochucovadlami. Pridáme na malé prúžky (alebo na kocky) nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak a varíme asi 15-20minút, kým šošovica nezmäkne.
Keď je už šošovica mäkká, prilejeme paradajky a kokosové mlieko a necháme ešte asi 5 minút prevrieť.
Následne pridáme cícer z konzervy a úplne nakoniec aj nasekaný špenát.
Keď sa špenát sparí, odstavíme. Avšak riadime sa najmä podľa konzistencie pokrmu. Myslite na to, že tá má byť viac-menej kašovitá, takže tam nenechajte priveľa šťavy, ale ani nenechajte všetku odpariť. Ak sa vám zdá dhal príliš tekutý, nezúfajte, nechajte ho ešte chvíľu povariť a uvidíte, že sa to spraví, strukoviny prebytočnú tekutinu hravo popijú. Ak je však naopak príliš hustý, pridajte ešte troška vody či vývaru na zriedenie. Nakoniec podľa chuti dosoľte a okyslite citrónovou šťavou.
Po dovarení môžte hneď servírovať, mne dhal najviac chutí ešte teplý, ale dá sa jesť aj úplne vychladnutý, je len na vás, akú verziu si zvolíte. Ako príloha sa mi najviac osvedčila dusená 3-farebná naturálna ryža, ktorá toto jedlo dokonale dopĺňa a svojou orieškovou chuťou mu dodáva ešte väčšmi na orientálnosti. Môžete si však pripraviť aj tradičné placky ,,čapatý´´, či dhal zajedať jednoducho pečivom či čerstvou zeleninou, ale bez problémov sa dá jesť aj samotný. No a keďže ja vždy potrebujem mať v ústach aj trocha šťavnatej chuti, pridávam ako prílohu aj parenú brokolicu, ak ju však neobľubujete, môžte ju zameniť aj za klasický ľadový či srdiečkový šalát, určite sa k tomu budú veľmi hodiť a rovnako dobre nahradia úlohu brokolice.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Potrebujeme: (2-3 porcie)
1 menšia šálka červenej šošovice (200ml)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci)
2 ČL korenia garam masala
1 ČL kurkumy
1 ČL majoránu
1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky
1 plechovka drvených lúpaných paradajok
100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro)
1 plechovka cíceru
2 veľké hrste čerstvého baby špenátu
soľ podľa chuti
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
Šošovicu si prepláchneme. Do hrnca si nalejeme zeleninový vývar, vsypeme šošovicu a dáme variť.
Hneď môžme ochutiť masalou, kurkumou, majoránom a ostatnými dochucovadlami. Pridáme na malé prúžky (alebo na kocky) nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak a varíme asi 15-20minút, kým šošovica nezmäkne.
Keď je už šošovica mäkká, prilejeme paradajky a kokosové mlieko a necháme ešte asi 5 minút prevrieť.
Následne pridáme cícer z konzervy a úplne nakoniec aj nasekaný špenát.
Keď sa špenát sparí, odstavíme. Avšak riadime sa najmä podľa konzistencie pokrmu. Myslite na to, že tá má byť viac-menej kašovitá, takže tam nenechajte priveľa šťavy, ale ani nenechajte všetku odpariť. Ak sa vám zdá dhal príliš tekutý, nezúfajte, nechajte ho ešte chvíľu povariť a uvidíte, že sa to spraví, strukoviny prebytočnú tekutinu hravo popijú. Ak je však naopak príliš hustý, pridajte ešte troška vody či vývaru na zriedenie. Nakoniec podľa chuti dosoľte a okyslite citrónovou šťavou.
Po dovarení môžte hneď servírovať, mne dhal najviac chutí ešte teplý, ale dá sa jesť aj úplne vychladnutý, je len na vás, akú verziu si zvolíte. Ako príloha sa mi najviac osvedčila dusená 3-farebná naturálna ryža, ktorá toto jedlo dokonale dopĺňa a svojou orieškovou chuťou mu dodáva ešte väčšmi na orientálnosti. Môžete si však pripraviť aj tradičné placky ,,čapatý´´, či dhal zajedať jednoducho pečivom či čerstvou zeleninou, ale bez problémov sa dá jesť aj samotný. No a keďže ja vždy potrebujem mať v ústach aj trocha šťavnatej chuti, pridávam ako prílohu aj parenú brokolicu, ak ju však neobľubujete, môžte ju zameniť aj za klasický ľadový či srdiečkový šalát, určite sa k tomu budú veľmi hodiť a rovnako dobre nahradia úlohu brokolice.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára