Občas si zaexperimentujem
Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)
1 chladené lístkové cesto (asi 275g)
200g hrudkovitého tvarohu
1 balíček vanilkového pudingu
500ml mlieka
4PL trstinového cukru
2 veľké jablká
škoricu alebo škoricový cukor na posypanie
Postup:
Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť.
Medzitým si na pomúčenej doske ešte trošku prevaľkáme chladené lístkové cesto. Trištvrte cesta prenesieme do vymastenej a múkou vysypanej koláčovej formy a upravíme do požadovaného tvaru. Zvyšok cesta si odložíme nabok.
Do chladného pudingu zamiešame tvaroh a vyrobíme plnku.
Na cesto vo forme vylejeme pripravenú plnku.
Jablká si umyjeme, očistíme a nakrájame na mesiačiky. Mesiačiky potom poukladáme na plnku po celom obvode. Jablká posypeme škoricou alebo škoricovým cukrom.
Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, z ktorého nakrájame tenké pláty a poukladáme ich na vrch koláča v tvare mriežky.
Rúru predhrejeme na 200stupňov a v takto rozpálenej rúre pečieme koláč asi 30minút.
PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára