Preskočiť na hlavný obsah

Jablkový zákusok z piškót so šľahačkou

Jednoduché, no dokonalé

S týmto dezertom som sa prvýkrát stretla na tohtoročnej dovolenke a  tú jeho chuť, jednoduchosť a originalitu som si zamilovala natoľko, že hneď po príchode domov som sadla za internet a hľadala som nejaký recept, ktorý by sa aspoň trochu približoval tomu koláču, čo som ochutnala. Prekvapilo ma, že som ani nemusela dlho hľadať a hneď som naň natrafila. Okamžite, ako bol čas, som si nazhromaždila všetky potrebné ingrediencie a pustila som sa do roboty. No a tu je výsledok, ktorý chcem teraz posunúť ďalej, aby ste z neho mali niečo aj vy.

Potrebujeme:
1,5kg jabĺk
1balíček škoricového cukru
3PL práškového cukru
1 veľký balík okrúhlych piškót
1 balíček šľahačky v prášku +180ml studeného mlieka/ 2 šľahačkové smotany +práškový cukor +stužovač
Postup:
Jablká umyjeme, ošúpeme a do hrnca nakrájame na malé kocky. Jablká zalejeme pohárom vody, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme, kým jablká nezmäknú. Následne vodu zlejeme a jablká vymixujeme tyčovým mixérom dohladka alebo prepasírujeme.
Zlatý klas vymiešame v pohári vody, prilejeme k jablkám, pridáme cukry a opäť dáme variť jablká na sporák, kým zmes nezhustne, necháme chvíľu prevrieť a odstavíme z ohňa.
Spodok tortovej formy potiahneme potravinárskou fóliou a dôkladne vyukladáme piškótami. Piškóty zalejeme jablkovou masou a prikryjeme druhou vrstvou piškót.
Šľahačku vyšľaháme do tuha a na chvíľu vložíme do chladničky, aby trošku stuhla.
Keď jablková hmota schladne, pokryjeme povrch koláča šľahačkou a nakoniec môžme ešte koláč dozdobiť škoricou podľa vlastnej fantázie.

DOBRÚ CHUŤ!!!



 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...