BOMBA koláč
Tentokrát som si pre vás pripravila
inšpiratívny recept, na koláčik, ktorý sa v našej rodine predáva z
generácie na generáciu a to by som nebola ja, keby som ho nejakým
spôsobom neobmenila, neupgradeovala. Tak sa teda poďme pozrieť, o čom
vlastne hovorím...
Na piškótové cesto budeme potrebovať:
8ks vajec
8ks vajec
320g/asi 8PL polohrubej
múky
320g/asi 8PL cukru (najlepšie práškový alebo múčkový/krupicový)
8PL studenej vody
1balíček prášku do pečiva
Postup:
Vajíčka si oddelíme na bielka a žĺtka, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou. Postupne primiešame múku a prášok do pečiva (cesto nesmie byť príliš husté, pretože sa nenafúkne, ale ani príliš riedke, musí byť mierne ´´lepivé´´), pri tomto kroku môžme na miešanie použiť elektrický šľahač, aby nám v ceste neostali hrudky múky. Potom zľahka ručne primiešame sneh z bielkov a keď už máme aj tento krok hotový, vezmeme si plech na pečenie, ktorý jemne vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme naň cesto, ktoré dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 40minút.
Krém:
1balíček Zlatý klas
Postup:
Vajíčka si oddelíme na bielka a žĺtka, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou. Postupne primiešame múku a prášok do pečiva (cesto nesmie byť príliš husté, pretože sa nenafúkne, ale ani príliš riedke, musí byť mierne ´´lepivé´´), pri tomto kroku môžme na miešanie použiť elektrický šľahač, aby nám v ceste neostali hrudky múky. Potom zľahka ručne primiešame sneh z bielkov a keď už máme aj tento krok hotový, vezmeme si plech na pečenie, ktorý jemne vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme naň cesto, ktoré dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 40minút.
Krém:
1balíček Zlatý klas
2PL hrubej múky
400ml mlieka,
5PL cukru
250g masla
Postup:
Medzitým ako sa nám cesto pečie, si pripravíme krém. Keďže chceme, aby bol poriadne hustý, okrem tradičného Zlatého klasu, použijeme aj hrubú múku a trochu menej mlieka, ako je napísané na obale.Trochu mlieka si oddelíme a rozmiešame v ňom Zlatý klas s cukrom (môže byť aj vanilínový).Zvyšok mlieka si dáme variť na sporák a keď začne vrieť prilejeme zmes so Zlatým klasom. Za stáleho miešania necháme trocha zhustnúť a následne pomaličky primiešame hrubú múku a neprestajne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Puding necháme prebublať, odstavíme a doprajeme mu trochu času, aby dokonale ochladol.
Po vychladnutí túto zmes v miske spojíme so zmäknutým maslom a poriadne vymiešame, opäť si môžme pomôcť s elektrickým šľahačom.
Ako budeme ďalej postupovať:
Z upečeného a ochladnutého cesta si vykrojíme vykrajovačkou na perníky ani veľké, ani malé krúžky tak, aby každý mal svojho parťáka do páru. Vždy si vezmeme dva krúžky a na spodný natrieme hojnú časť krému, na to položíme druhý krúžok,takto pripravenú tortičku ešte potrieme krémom po celom obvode, aby nebolo vidieť, že bola vytvorená spojením dvoch častí. Takto postupujeme, dovtedy, kým nezminieme všetko cesto a krém.
Dozdobenie:
strúhaný kokos
Postup:
Medzitým ako sa nám cesto pečie, si pripravíme krém. Keďže chceme, aby bol poriadne hustý, okrem tradičného Zlatého klasu, použijeme aj hrubú múku a trochu menej mlieka, ako je napísané na obale.Trochu mlieka si oddelíme a rozmiešame v ňom Zlatý klas s cukrom (môže byť aj vanilínový).Zvyšok mlieka si dáme variť na sporák a keď začne vrieť prilejeme zmes so Zlatým klasom. Za stáleho miešania necháme trocha zhustnúť a následne pomaličky primiešame hrubú múku a neprestajne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Puding necháme prebublať, odstavíme a doprajeme mu trochu času, aby dokonale ochladol.
Po vychladnutí túto zmes v miske spojíme so zmäknutým maslom a poriadne vymiešame, opäť si môžme pomôcť s elektrickým šľahačom.
Ako budeme ďalej postupovať:
Z upečeného a ochladnutého cesta si vykrojíme vykrajovačkou na perníky ani veľké, ani malé krúžky tak, aby každý mal svojho parťáka do páru. Vždy si vezmeme dva krúžky a na spodný natrieme hojnú časť krému, na to položíme druhý krúžok,takto pripravenú tortičku ešte potrieme krémom po celom obvode, aby nebolo vidieť, že bola vytvorená spojením dvoch častí. Takto postupujeme, dovtedy, kým nezminieme všetko cesto a krém.
Dozdobenie:
strúhaný kokos
šľahačka
drobné ovocie
čokoládové hoblinky
Nakoniec takto pripravené tortičky celé vyváľame v strúhanom kokose, vrch dozdobíme kopčekom šľahačky, pridáme trochu drobného ovocia a celé to zasypeme čokoládovými hoblinkami. A máme hotovo...
Nakoniec takto pripravené tortičky celé vyváľame v strúhanom kokose, vrch dozdobíme kopčekom šľahačky, pridáme trochu drobného ovocia a celé to zasypeme čokoládovými hoblinkami. A máme hotovo...
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára