Dokonale vláčne a nadýchané cesto
Na tento koláč som si robila zálusk už nejaký ten čas, včera prišla akurát tá správna chvíľa na to, aby som sa konečne pustila do jeho prípravy.
Mali sme otvorené mlieko, pretože sme robili zemiakovú kašu a ja som varila puding a predsa z neho stále ešte niečo ostalo, a tak som si povedala, že ho využijem práve na tento koláč.
Tak sa aj stalo a ja som ním bola nakoniec veľmi príjemne prekvapená. Takéto kysnuté cesto sa mi ešte nepodarilo urobiť asi nikdy, vždy bolo po upečení akési tvrdé alebo pekne nenafúklo, no toto predčilo všetky moje očakávania. Cesto som robila presne podľa receptu, no posýpku som si zvolila podľa svojho uváženia a podľa svojej fantázie i chutí.
Pustime teda rovno na ten recept, dúfam, že sa vám už zbiehajú slinky...
Ingrediencie:
cesto:
600g polohrubej múky
2 vajcia
400ml mlieka
1 kocka čerstvého droždia
50g masla
50g trstinového alebo kryštálového cukru
štipka soli
500g sliviek (ja som použila mrazené)
500g marhúľ (tiež som použila mrazené, ale ovocie môže byť aj čerstvé alebo zavárané)
posýpka:
škoricový cukor
kakao/Granko
mak+pol balíčka vanilínového cukru
Postup:
Do vlažného mlieka s cukrom nadrobíme droždie a necháme vykysnúť.
Do veľkej misy nasypeme múku, prilejeme rozpustené maslo, vajcia, pridáme štipku soli a pripravený kvások.
Potom cesto vypracujeme rukou a zakryjeme utierkou.
Necháme asi hodinu kysnúť.
Potom cesto rozdelíme na dve časti. Obe cestá vyvaľkáme na veľkosť a tvar plechu.
Plechy vystelieme papierom na pečenie a cestá na ne preložíme (ja som ich z dosky prenášala navinuté na valčeku a potom som ich jednoducho rozprestrela na plech).
Slivky a marhule si nakrájame na mesiačiky.
Na vrch jedného z ciest som poukladala nahusto slivky, polku som posypala polkou balíčka škoricového cukru a druhú polku som posypala mletým makom zmiešaným s vanilínovým cukrom.
Na druhé cesto som poukladala nahusto marhule, polku tohto cesta som posypala škoricovým cukrom a druhú polku som posypala Grankom.
Potom stačí koláč vložiť do rúry a piecť pri teplote 180stupňov asi 35-40minút (kým cesto nechytí po okrajoch nahnedlú farbu).
Ovocie si vplyvom tepla pustí šťavu, ktorá sa krásne prepojí s posýpkami, tým pádom bude cesto vláčne, šťavnaté a plné ovocnej chute.
Ja som koláčik jedla na raňajky s jogurtom a čajom, ale hodí sa aj na olovrant ku kávičke či k čajíku o piatej.
Prajem vám príjemné pečenie a DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára