Lahôdka z Arménska
Marlenka je medový koláč s karamelovou náplňou doladený orieškami a čokoládou, pochádza z Arménska a dnes ju už asi každý pozná, keďže je dostupná v každom supermarkete, no pri pohľade na jej cenu sa asi nejednému z nás zatočí hlava. Preto vám dnes prinášam recept, podľa ktorého si tento nie veľmi jednoduchý, no o to chutnejší koláč môžete pripraviť vy sami doma a možno zistíte, že všetky ingrediencie naň nájdete v svojej domácnosti.
Marlenku som piekla už dvakrát. Prvýkrát v tvare torty na oslavu narodenín mojej maminy a druhýkrát ako koláč na sestrine štátnice. Zakaždým sa však po nej zaprášilo tak, že som si to nestihla ani uvedomiť.
Ak aj vy milujete chuť tohto arménskeho dezertu, neváhajte a pustite sa do jeho prípravy spolu so mnou.
Potrebujeme:
cesto:
100g masla
2PL medu
2 vajcia
250g cukru
1PL octu
1PL sódy bikarbóny
600g hladkej múky
krém:
250g masla
mleté vlašské orechy
1 skaramelizované Salko
Postup:
Na krém budeme potrebovať skaramelizované Salko, takže si ho buď kúpte už v tomto stave alebo ako prvý krok nechajte obyčajné kondenzované mlieko asi 3hodiny variť vo vyššom hrnci, aby získalo žiadanú karamelovú konzistenciu.Salko nechajte úplne vychladnúť, predtým než ho použijete na prípravu krému.
Následne sa môžme presunúť k príprave samotného cesta. Lyžicu sódy bikarbóny zmiešame s lyžicou octu. Tento krok uskutočňujeme v blízkosti hrnca.
Do vyššieho hrnca dáme rozpustiť maslo, pridáme med, cukor a počas varenia všetky suroviny spoločne vymiešame. Keď sa maslo rozpustí a ingrediencie sa spoja, pridáme pripravenú sódu bikarbónu a pokračujeme v nepretržitom miešaní. Počas stáleho miešania pridáme vajcia. Keď sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne okamžite odstavíme zo sporáka. Hneď prisypeme múku a zmiešame.
Zmes vysypeme na dosku a vypracujeme cesto, ktoré necháme na chvíľu odpočívať, ak je cesto príliš tuhé, ešte počas miesenia doň pridáme štampedlík rumu, čo dodá cestu aj lepšiu chuť, no ak z koláča budú jesť aj deti, rum zameňte radšej za vodu, do ktorej prípadne pridajte rumovú esenciu.
Cesto rozdelíme na 7 častí (mne vyšlo vždy maximálne 5-6, ale vy možno budete šikovnejší a podarí sa vám to tak, ako sa má), každú časť rozvaľkáme a vykrojíme do tvaru kruhu, napríklad pomocou spodnej časti tortovej formy alebo pokrievky z hrnca. Z odrezko pripravíme posledný plát, ktorý po upečení rozmrvíme, spojíme s trochou mletých vlašských orechov a nakoniec nám poslúži ako posýpka. Ak sa cesto stále mrví, pridáme ešte trošku vody.
Všetky pláty postupne upečieme v rúre pri teplote 200-220stupňov. Každý plát pečieme maximálne 3 minúty.
Keď máme pláty upečené a Salko ochladnuté, môžme prejsť k zhotovovaniu krému. Roztopené maslo vymiešame so Salkom a mletými orechami (orechy dávajte podľa vlastnej chuti, približne tak 3PL, ale riaďte sa podľa seba), a ak máte radi krémy s miernym alkoholovým nádychom, pridajte aj pár kvapiek koňaku.
Pláty postupne vrstvíme na seba, pričom každý plát potrieme asi 2PL krému. Vrchný plát rovnako potrieme plnkou a posypeme pripravenou posýpkou.
Nakoniec môžme vrch dozdobiť roztopenou čokoládou.
Koláč necháme aspoň jeden deň odstáť v chladničke, aby cesto poriadne nasiaklo krém a pekne zmäklo.
PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára