Ideálne na raňajky
Potrebujeme:
balíček sušeného droždia (asi 10g) + 1ČL cukru + 125ml vlažnej vody
500g hladkej múky
1ČL mletej škorice
1ČL SOLI
50g cukru
hrsť sušených hrozienok
50g masla
1 vajce
125ml mlieka
mandľové plátky na ozdobu
teplé mlieko na potretie
Postup:
Zo sušeného droždia, 1ČL cukru a 125ml vlažnej vody pripravíme kvások. Uložíme na teplé miesto asi na 15minút. Múku zmiešame so škoricou a soľou, pridáme hrozienka a cukor. Do stredu múky vyhĺbime jamku a vylejeme do nej pripravený kvások, rozpustené maslo (ja som použila 3PL kokosového oleja) a vajce. Vymiesime cesto. Podľa potreby môžme pridať vlažné mlieko. Prikryjeme a necháme 1hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 10častí, z ktorých vyformujeme malé bochníčky. Uložíme ich na papierom na pečenie vystlaný plech, prikryjeme utierkou a necháme ešte 45minút podkysnúť, potom každý bochníček potrieme teplým mliekom a posypeme mandľami, na vrchu každého bochníčka ešte nožom jemne vyrežeme kríž, aby sa pri pečení pekne pootvorili. Potom už len dme piecť na 20-25minút pri 200stupňoch.
Podávame, napríklad s džemom a mliekom.
Komentáre
Zverejnenie komentára