Nebeský dezert
Panna cotta je taliansky dezert, ktorého názov v preklade znamená niečo ako ,,varená smotana´´, vo mne to však evokuje skôr názvy ako ,,smotanová panna´´ alebo ,,biela pani´´, zdá sa mi, že tie by boli pre tento jednoduchý ale o to lahodnejší dezert omnoho príznačnejšie a menej dehonestujúce, i keď nazvať ju pannou je asi príliš trúfalé, keď dokáže tak skvele zvádzať chuťové poháriky už letmým pohľadom.
O tomto recepte som už dlho počúvala z rôznych strán, videla som mnoho obrázkov i živých pokrmov, no nikdy ma nenapadlo samotnú panna cottu ochutnať.
Teraz, keď sa mi do rúk dostalo hneď niekoľko receptov na tento skvost, som si povedala, že by bol hriech nevyskúšať si ho vlastnoručne pripraviť.
Spojením niekoľkých receptov a vizualízáciou rôznych chuťových spojení v istej časti mozgu, som dospela k nasledovnému záveru, ktorý bol až prekvapujúco dobre vyladený, chutný a osviežujúci.
Verím, že panna cotta v mojom podaní bude aj vám chutiť, tak ako mne a mojej rodine a stane sa vaším obľúbeným pokrmom.
Potrebujeme (4porcie):
panna cotta:
200ml mlieka
250ml smotany na šľahanie
3PL medu
5 plátkov želatíny (napríklad Dr. Oetker)
malinové pyré:
200-250g čerstvých alebo mrazených malín + na ozdobu
mixér
čokoládový krém:
100g horkej čokolády (ja som použila Figaro na varenie)
50ml šľahačkovej smotany
Postup:
Plátky želatiny zalejeme 4PL vody a necháme napučať.
Mlieko si dáme variť do hrnca na sporák, pridáme med a miešame, kým sa v mlieku všetok nerozpustí. Keď je med dokonale roztopený, pridáme šľahačkovú smotanu a necháme na sporáku zohriať do horúca, no tekutina nesmie začať vrieť. Potom odstavíme zo sporáka. Do vriacej zmesi pridáme želatinu a miešame, kým sa všetká nerozpustí. Necháme asi 5minút, za občasného premiešavania, chladnúť.
Pripravíme si poháriky, v ktorých chceme panna cottu servírovať a rovnomerne ich naplníme trochu ochladnutou, no stále teplou smotanovou zmesou. Vložíme do chladničky (i keď by sa to nemalo, ja som to tam vložila ešte teplé, no nič sa nestalo, panna cotte to určite neublíži) a necháme niekoľko hodín tuhnúť. Ak panna cottu pripravujete večer, nechajte ju v chladničke aj celú noc, kým sa pustíte do ďalších úprav, mne úplne zatuhla za necelé 4hodiny, no ak máte pocit, že ešte nie je úplne tip top, tak jej skutočne nechajte omnoho viac času, inak si krém úplne pokazíte.
Keď je panna cotta zatuhnutá môžme si pripraviť malinové pyré a čokoládový krém.
Na malinové pyré som použila mrazené maliny, ktoré som nechala asi 15minút rozmraziť pri izbovej teplote ( keďže je leto, tak momentálna izbová teplota je asi 27stupňov :D ). Maliny som vložila do mixéra (môžete použiť tyčový alebo taký ten drvič na ľad, orechy...,tak ako ja)
a pomixovala som ich na hladké pyré.Keďže som použila mrazené maliny, tak pyré malo naozaj tuhú konzistenciu, najskôr pripomínalo až sorbet, neskôr sa trošku stopilo, no i tak ostalo krásne tuhé. Neviem, ako by sa správali čerstvé maliny, ale myslím, že podobne, pretože v pôvodnom recepte boli práve tie.
Na čokoládový krém si do menšieho hrnca dáme variť šľahačkovú smotanu a keď sa v nej začnú tvoriť bublinky, stíšime plameň a pridáme na kocky rozlámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť tak, aby sme dosiahli konzistenciu hladkého čokoládového krému bez nežiadúcich hrudiek.
Panna cottu vyberieme z chladničky a do každého pohárika rovnomerne navrstvíme najskôr vrstvu malinového pyré a na to následne čokoládový krém (ja som to urobila tak, že som najskôr naniesla maliny, vložila som to opäť do chladu, aby to nebolo náhodou tekuté a nespojilo sa to s čokoládou, medzitým som si pripravila čokoládový krém a až potom som ho naniesla na vrstvu malín), potom už len stačí poháriky dozdobiť celými malinami, prípadne lístkami mäty.
My sme samozrejme opäť dlhšie nevydržali a vychutnali sme si ju hneď ráno ako súčasť raňajok, no hodí sa aj ako dezert po obede alebo ako osviežujúci olovrant spolu s pravým talianskym espressom.
DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára