Ako od babičky
Potrebujeme:
na cesto:
500g polohrubej múky
4PL práškového cukru
100g rozpusteného masla
280ml vlažného mlieka
pol kocky droždia
plnka:
lekvár (napríklad slivkový ale ja som použila čučoriedkový a aróniový)
mak + vanilínový cukor
hrudkovitý tvaroh + grécky alebo smotanový jogurt + škoricový cukor
1 plechovka veľkého broskyňového kompótu
posýpka:
60g hrubej múky
40g práškového cukru
45g studeného masla
Postup:
Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme 1PL práškového cukru a štipku soli a necháme vykysnúť kvások.
Múku, zvyšný cukor, rozpustené maslo a vykysnutý kvások spolu spracujeme na hladké cesto a necháme na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť asi 20minút.
Medzitým si pripravíme plnky. Keďže nie každý v mojej rodine môže jesť mak, tak som sa makovú plnku rozhodla dať len na polku cesta a polku urobiť čisto tvarohovú. Preto som na makovú plnku použila asi 50g maku, 100ml vody a 1balíček vanilínového cukru. Mak som zaliala vodou, pridala som cukor a všetko som to spolu varila na sporáku do zhustnutia. Na tvarohovú plnku som spolu zmiešala 375g hrudkovitého tvarohu (1 a 1/2 vaničky), 150g gréckeho jogurtu a 1 balíček škoricového cukru.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme, potom môžme vykrajovať krúžky stredne veľkým vykrajovátkom na pirohy alebo rozdeliť nožom na menšie časti a tie následne vytvarovať do tvaru kruhu. Každé koliesko potrieme lekvárom, nanesieme makovú plnku, na to tvarohovú plnku, položíme kúsok broskyne a posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme zmiesením vyššie uvedených ingrediencií. Koláče necháme 15minút podkysnúť, preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180stupňoch do zozlatnutia. Vychladnuté koláče môžme ešte posypať práškovým cukrom, ale tento krok môžete pokojne vynechať, aj tak na to už asi nebudete mať čas, pretože vaši stravníci vám ich zjedia skôr, ako sa stihnete čo i len o to pokúsiť.
na cesto:
500g polohrubej múky
4PL práškového cukru
100g rozpusteného masla
280ml vlažného mlieka
pol kocky droždia
plnka:
lekvár (napríklad slivkový ale ja som použila čučoriedkový a aróniový)
mak + vanilínový cukor
hrudkovitý tvaroh + grécky alebo smotanový jogurt + škoricový cukor
1 plechovka veľkého broskyňového kompótu
posýpka:
60g hrubej múky
40g práškového cukru
45g studeného masla
Postup:
Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme 1PL práškového cukru a štipku soli a necháme vykysnúť kvások.
Múku, zvyšný cukor, rozpustené maslo a vykysnutý kvások spolu spracujeme na hladké cesto a necháme na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť asi 20minút.
Medzitým si pripravíme plnky. Keďže nie každý v mojej rodine môže jesť mak, tak som sa makovú plnku rozhodla dať len na polku cesta a polku urobiť čisto tvarohovú. Preto som na makovú plnku použila asi 50g maku, 100ml vody a 1balíček vanilínového cukru. Mak som zaliala vodou, pridala som cukor a všetko som to spolu varila na sporáku do zhustnutia. Na tvarohovú plnku som spolu zmiešala 375g hrudkovitého tvarohu (1 a 1/2 vaničky), 150g gréckeho jogurtu a 1 balíček škoricového cukru.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme, potom môžme vykrajovať krúžky stredne veľkým vykrajovátkom na pirohy alebo rozdeliť nožom na menšie časti a tie následne vytvarovať do tvaru kruhu. Každé koliesko potrieme lekvárom, nanesieme makovú plnku, na to tvarohovú plnku, položíme kúsok broskyne a posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme zmiesením vyššie uvedených ingrediencií. Koláče necháme 15minút podkysnúť, preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180stupňoch do zozlatnutia. Vychladnuté koláče môžme ešte posypať práškovým cukrom, ale tento krok môžete pokojne vynechať, aj tak na to už asi nebudete mať čas, pretože vaši stravníci vám ich zjedia skôr, ako sa stihnete čo i len o to pokúsiť.
Prajem DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára