Preskočiť na hlavný obsah

Kysnuté posýpkové koláče s plnkou a broskyňami

Ako od babičky


Potrebujeme:
na cesto:
500g polohrubej múky
4PL práškového cukru
100g rozpusteného masla
280ml vlažného mlieka
pol kocky droždia
plnka:
lekvár (napríklad slivkový ale ja som použila čučoriedkový a aróniový)
mak + vanilínový cukor
hrudkovitý tvaroh + grécky alebo smotanový jogurt + škoricový cukor
1 plechovka veľkého broskyňového kompótu
posýpka:
60g hrubej múky
40g práškového cukru
45g studeného masla
Postup:
Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme 1PL práškového cukru a štipku soli a necháme vykysnúť kvások.
Múku, zvyšný cukor, rozpustené maslo a vykysnutý kvások spolu spracujeme na hladké cesto a necháme na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť asi 20minút.
Medzitým si pripravíme plnky. Keďže nie každý v mojej rodine môže jesť mak, tak som sa makovú plnku rozhodla dať len na polku cesta a polku urobiť čisto tvarohovú. Preto som na makovú plnku použila asi 50g maku, 100ml vody a 1balíček vanilínového cukru. Mak som zaliala vodou, pridala som cukor a všetko som to spolu varila na sporáku do zhustnutia. Na tvarohovú plnku som spolu zmiešala 375g hrudkovitého tvarohu (1 a 1/2 vaničky), 150g gréckeho jogurtu a 1 balíček škoricového cukru.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme, potom môžme vykrajovať krúžky stredne veľkým vykrajovátkom na pirohy alebo rozdeliť nožom na menšie časti a tie následne vytvarovať do tvaru kruhu. Každé koliesko potrieme lekvárom, nanesieme makovú plnku, na to tvarohovú plnku, položíme kúsok broskyne a posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme zmiesením vyššie uvedených ingrediencií. Koláče necháme 15minút podkysnúť, preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180stupňoch do zozlatnutia. Vychladnuté koláče môžme ešte posypať práškovým cukrom, ale tento krok môžete pokojne vynechať, aj tak na to už asi nebudete mať čas, pretože vaši stravníci vám ich zjedia skôr, ako sa stihnete čo i len o to pokúsiť.

Prajem DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...