Preskočiť na hlavný obsah

Plnené perníkové muffiny s čokoládovou čiapočkou a orechovou posýpkou

Keď ich ochutnáte, už po kupenskom perníku nehodíte ani len letmý pohľad :)

Tieto muffiny sú asi najlepšie zo všetkých, ktoré som kedy jedla. Sú také dokonalé, že by ste vôbec nepovedali, že jete muffiny, ale okamžite vás prenesú do obdobia Vianoc a očaria vás perfektnou chuťou pravého jarmočného perníka z vianočných trhov. Chuťou mi trochu pripomínali aj  obyčajný perník z obchodu, ale boli oveľa lepšie, pretože domáce je domáce.
Tento koláčik som vzala aj svojim spolužiakom do školy a na moje šťastie aj tam zožal úspech a niekoľko pochvál a komplimentov. Preto som sa rozhodla, pripraviť tieto skvelé muffiny aj na svadbu, na ktorú práve dnes idem a verím, že bude chutiť aj svadobčanom.
Nebudem vás už viac naťahovať a radšej vám naservírujem dnešný recept takto zrána rovno do postele.

Potrebujeme:
1 vajce
250ml mlieka
70g medu
60ml oleja
280g hladkej múky
100g kryštálového cukru
pol balíčka kypriaceho prášku do perníka
2PL kakaa
plnka:
ľubovoľný džem
poleva:
100g horkej čokolády na varenie
2PL Cery
na posypanie:
mleté vlašské orechy alebo kokos

Postup:
V jednej miske zmiešame všetky suché ingrediencie, t.j. hladkú múku, prášok do pečiva, kakao a cukor.
V duhej miske vymiešame metličkou mlieko s vajcom, medom, olejom a prilejeme k suchým ingredienciám.
Potom cesto poriadne vymiešame elektrickým metličkovým mixérom alebo ručnou metličkou, kým nie je úplne hladké (cesto je trošku hustejšie, ale tak to má byť).
Plech na muffiny vystelieme papierovými košíčkami. Rúru predhrejeme na 180stupňov.
Následne naplníme košíčky do jednej tretiny (asi 1PL), na cesto dáme 1ČL lekváru a prikryjeme druhou lyžicou cesta (košíčky nenaplníme až po vrch, pretože počas pečenia sa ešte nafúknu).
Dáme piecť na 20-25minút.
Po upečení necháme trocha vychladnúť, kým si pripravíme čokoládovú polevu.
Na polevu si dáme vo vodnom kúpeli rozpustiť čokoládu s Cerou a následne do pripravenej polevy namočíme vrch všetkých muffiniek, následne stačí už len muffiny posypať orechami alebo kokosom a muffiny sú hotové.

DOBRÚ CHUŤ!!!





 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...