Preskočiť na hlavný obsah

Lekvárové a tvarohové lupačky

Retro desiata

Keď som v jednom časopise objavila tento recept, veľmi ma to potešilo a hneď som si povedala, že toto proste musím vyskúšať. Pri pečení som však zažila menšie sklamanie. Prvé kúsky sa mi akosi nie až tak úplne podarili, no neostala som demotivovaná a snažila som sa ďalej a čím som ich narobila viac, tým potom vyzerali lepšie, boli mäkšie, vláčnejšie... Sama neviem, akú chybu som zo začiatku robila, ale myslím, že ide hlavne o to, že cesto musíte vyvaľkať na presnú vyhovujúcu hrúbku, naplniť ho akurátnym množstvom plnky a poriadne potrieť vajíčkom, inak si to už asi vysvetliť ani neviem. Každopádne, či už boli vláčnejšie alebo tvrdšie, samotné cesto chutilo veľmi dobre a to je to najdôležitejšie.
Názov retro desiata som tomuto článku dala jednak preto, že v samotnom časopise dali tomuto receptu takýto prívlastok a jednak preto, že toto pečivo je klasikou už niekoľko desiatok rokov.
Poďme sa teda pozrieť ako si takéto lupačky môžeme pripraviť sami doma.

Potrebujeme:
500g hladkej múky
300ml polotučného mlieka (ja som použila Alpro mandľové sladené, takže som už viac cukru ani nepridávala)
100ml oleja
1 kocka droždia (ja som použila balíček sušeného droždia)
7ČL kryštálového cukru
lekvárová plnka:
ľubovoľný džem
tvarohová plnka:
150g tvarohu
pol kelímka jogurtu (asi 75g)
2PL Granka
na potretie:
50ml mlieka
1 vajce
na posypanie:
mak alebo škoricový cukor

Postup:
Múku, mlieko, droždie, cukor a olej zmiešame a ručne vypracujeme vláčne cesto. 
Cesto posypeme trochou múky a odložíme na chvíľu podkysnúť, kým si pripravíme pracovnú dosku a valček na cesto.
Ja som si cesto rozdelila na polovicu, aby sa mi s ním lepšie pracovalo, následne som ho rozvaľkala a rozkrájala na štvorce o veľkosti približne 10X10cm.
Každý štvorec som naplnila veľkou čajovou lyžičkou plnky. Polku lupačiek som spravila lekvárových a polku tvarohových.
Následne každý štvorec preložíme do tvaru trojuholníka a okraje popritláčame vidličkou, aby nám nevytiekla plnka.
Potom lupačky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku a posypeme makom alebo škoricovým cukrom. Necháme na plechu ešte asi hodinu podkysnúť.
V pôvodnom recepte odporúčali piecť pri teplote 180stupňov, ale mne sa koniec koncov osvedčila skôr teplota 200stupňov a čas pečenia 15-20minút, kým lupačky nechytili zlatistú farbu.
Podávame s pohárom teplého kakaa alebo téglikom Termixu.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!