Preskočiť na hlavný obsah

Acidofilné rezy

Pretože pečiem s láskou...

 Tento koláčik som robila už niekoľkokrát, no a asi aj práve preto som sa poňom rozhodla siahnuť aj prednedávnom, keď sa nám ohlásila nečakaná návšteva, je rýchly, chutný a nenáročný na suroviny, najmä, ak sa vám v chladničke povaľuje niekoľko acidofilných mliek v kelímku, tak ako mne...

Potrebujeme:
500ml acidofilného mlieka (ja som požila plnotučné Acidko od Rajo)
250g kryštáľového cukru (v pôvodnom recepte bolo 350g práškového, ale ja som ho doma nemala a aj kryštálového som dala menej, pretože som nechcela, aby bol koláčik až tak nehorázne sladký)
350g polohrubej múky
2 vajcia
20g kakaa
1/2 balíčka prášku do pečiva
100ml oleja (ja som použila slnečnicový)
ľubovoľný džem na potretie (ja som použila jahodový)
kokosová múčka na posypanie
roztopená čokoláda na dozdobenie

Postup:
Vajcia a olej vymiešame s cukrom dopenista. Pridáme acidofilné mlieko, kakao a múku s práškom do pečiva a opäť spolu dobre premiešame.
Cesto vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech a rovnomerne ho rozotrieme, aby malo všade rovnakú hrúbku. Následne plech vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov a pečieme asi 25minút.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť.
Následne cesto potrieme poriadnou vrstvou ľubovoľného lekváru, posypeme vrstvou kokosu a abstraktne pokvapkáme roztopenou čokoládou.
Keď čokoláda trocha zaschne, môžme začať s porcovaním. Koláč môžte nakrájať klasickým spôsobom alebo na to môžte použiť vykrajovačku na perníky s akýmkoľvek motívom, čo poteší, určite, najmä vaše deti a okrajky, ktoré vám zostanú hádžte pokojne rovno do svojho bruška, veď si to zaslúžite, keď ste si dali toľko námahy s pečením. :)

DOBRÚ CHUŤ!!!




 
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...