Preskočiť na hlavný obsah

Gnocchi s nivovo-brokolicovou omáčkou, rajčinami a opekanými šampiňónmi

Jedna z mojich podarených kombinácií


Dnes vám konečne po všetkých tých sladkých receptoch prinášam aj nejaký ten tip na skvelý, chutný (teda len v prípade, že obľubujete plesňové syry) a plnohodnotný obed či večeru.  
Tento recept som si vymyslela sama, takže som naň aj patrične hrdá a bezhranične ho milujem. I keď som si vedomá toho, že sa nájde možno hneď niekoľko kuchárskych kníh, v ktorých sa nachádza nejeden  podobný recept, tomuto môjmu aj tak bez hanby nalepím doďaleka kričiacu nálepku originality, pretože pri jeho zhotovovaní, som ani len jedným očkom nenazrela do žiadnej kuchárky a rovnako som neprehľadávala ani žiadne webové stránky o varení, jednoducho som si v kuchyni zastala nad sporák a rozjímala som, čo by sa  k čomu hodilo a podľa toho , čo som mala práve v tej chvíli po ruke, som zhotovila toto nezameniteľné jedlo a pretože vás mám veľmi, veľmi rada, tak som sa rozhodla, že sa s vami podelím o tajomstvo mojej kuchyne...

Potrebujeme (2 porcie):
1/2 téglika bieleho jogurtu (asi 75g)
+-100g  plesňového syra Niva
5 ružičiek brokolice
6 ks cherry paradajok
2 väčšie alebo 4 menšie čerstvé šampiňóny
1 balenie zemiakových gnocchov (500g)
olej
pažítka na ozdobu
olej

Postup:
Brokolicu si namočíme na chvíľu do teplej vody, prepláchneme a dáme do hrnca variť do zmäknutia (voda by nemala úplne zalievať brokolicu).
Nivu si rozdrobíme do hrnca a na miernom ohni ju necháme rozpustiť, prilejeme jogurt (ak sa vám zdá, že Niva je aj pôsobením tepla sporáka stále tuhá a v jednej guči, nezúfajte, po pridaní jogurtu sa pekne rozíde), na miernom ohni necháme mierne prevrieť za stáleho premiešavania, aby nám v omáčke neostali hrudky. Potom do omáčky primiešame na drobno pokrájanú brokolicu (brokolicu už nemusíte variť v omáčke, takže ju stačí pridať po odstavení zo sporáka).
Medzitým si necháme zovrieť vodu na gnocchi a uvaríme ich podľa návodu na obale.
Šampiňóny si umyjeme, odstránime nožičky a očistíme klobúčiky. Nakrájame si ich na malé kocky.
Do panvičky si dáme trochu oleja a keď už sa nám zdá byť dostatočne rozpálený, pridáme šampiňóny a poriadne ich opečieme do stmavnutia (namiesto šampiňónov môžte použiť aj slaninku alebo oboje).
Uvarené gnocchi naberieme na taniere (mne jedno balenie vyjde vždy maximálne na dve porcie, i keď na obale sa píše, že je to množstvo na 4 porcie, no skutočne neviem, komu by to stačilo), polejeme nivovou omáčkou, na vrch poukladáme rozpolené cherry paradajky, ktoré sa perfektne dopĺňajú so slanou nivovou omáčkou, pridáme opečené šampiňóny a nakoniec môžme dozdobiť nasekanou čerstvou pažítkou.
Dúfam, že vám môj recept ulahodí a zamilujete si ho tak, ako ja :)

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...