Preskočiť na hlavný obsah

Orechová ovsená kaša s duseným ovocím

Jesenná ovsená kaša so všetkým, čo milujem


Táto ovsená kaša je zmesou mojich najobľúbenejších ingrediencií, ktoré sa mi spájajú s chuťami jesene. Nesmú v nej chýbať vlašské orechy či škorica ako aj ovocie či agávový sirup...
Ak ste aj vy milovníkmi ovsenej kaše, dáte mi za pravdu, že ide o pokrm mnohých tvárí a žiadna klasická či špeciálne skombinovaná varianta nie je zlou voľbou a ovsená kaša je prosto jedlo, ktoré nikdy nemôže chutiť zle. 
Ja osobne ovsenú kašu milujem preto, že hneď zrána dodá človeku kopec energie, nadlho zasýti a hlavne parádne prehreje žalúdok, no a samozrejme, aspoň podľa mňa, chutí fantasticky, neviem ale mne tieto sacharidové jedlá vždy tak pohladia dušu i bruško, že si ich pokojne doprajem, koľko mi hrdlo ráči. :)
Dnes vám teda prinášam svoj experiment, ktorý je možno pre mnohých z vás už dávno starý známy, no určite nie dopodrobna, pretože nech už existuje koľkokoľvek podobných receptov, tento je zostavený mnou osobne, takže sa na žiaden z nich nemôže podobať na nerozpoznanie.
(Prepáčte, že toľko trepem, ale som unavená ako pes a ledva držím otvorené oči, nie to aby som ešte rozmýšľala, čo vôbec píšem.)

Potrebujeme:
50g jemne mletých ovsených vločiek
300ml mlieka
1PL agávového sirupu / medu
2PL mletých vlašských orechov
1 jablko 
1 hrušku
1PL sušených hrozienok
1ČL škorice
Postup:
Ovsenú kašu si uvaríme klasicky tak, ako som písala už v niekoľkých predchádzajúcich článkoch.
Ovsené vločky si trošku nasucho opražíme na panvici, zalejeme mliekom, pridáme agávový sirup a necháme variť, kým kaša nezhustne, pred odstavením z ohňa, pridáme do kaše orechy, poriadne premiešame a dovaríme.
Jablko a hrušku si umyjeme, ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Ovocie vložíme do rajničky, zalejme asi štampedlíkom vody, pridáme škoricu (môžte použiť aj škoricový cukor alebo pridať agávový sirup či med) a hrozienka a dusíme do zmäknutia (voda sa musí spojiť so šťavou z ovocia a vytvoriť sirup, sirup nenechajte vyvrieť).
Kašu prelejeme do misky či do hlbokého taniera, na vrch naukladáme udusené ovocie a nakoniec celú kašu polejeme vzniknutým sirupom z ovocia. Potom môžme ešte kašu dodekorovať celými vlašskými orechami, čerstvou medovkou či nasekanou čokoládou.

DOBRÚ CHUŤ!!!


 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...