Preskočiť na hlavný obsah

Božský hruškový koláč s dvojakou čokoládovou polevou

...ľahučký ako obláčik...

Konečne!!!
Konečne som späť a konečne som sa dostala k spísaniu receptu, ktorý si moje okolie žiada už pekne dlhú dobu. Bála som sa, že sa mi nepodarí pripraviť tento príspevok skôr, ako spomienka na tento božský koláč zapadne prachom a odíde do večnosti zabudnutia, no našťastie zajtra máme v škole voľnejší deň, a tak sa môžem aspoň chvíľu venovať svojej druhej najobľúbenejšej činnosti po pečení, ktorou je samozrejme zapisovanie receptov. No keďže napriek všetkému ma naháňajú nejaké tie školské povinnosti, musím tento svoj predhovor utnúť a prejsť priamo k receptu, pretože sa mi akosi začínajú pliesť prsty po klávesnici a keby som si nepovedala, stačí, tak sa asi v písaní už nikdy nezastavím... Tak veľmi mi to už totiž  chýbalo...

Potrebujeme:
5 hrušiek (radšej trochu mäkšie)
250g hladkej múky
150g trstinového alebo kryštálového cukru
2PL oleja (ja som použila slnečnicový)
2 vajcia
1 balíček prášku do pečiva
poleva:
100g horkej čokolády
50g bielej čokolády

Postup:
Hrušky, umyjeme očistíme, nakrájame na malé kocky, vložíme do hrnca, zasypeme 2PL cukru a varíme do zmäknutia (no dajte pozor, aby sa hrušky nerozpadli).
Vajcia vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny, pridáme olej, múku s práškom do pečiva a premiešame. Následne pridáme hrušky aj so šťavou, ktorá vznikla počas varenia a opäť premiešame ručnou metličkou.
Pripravíme si tortovú formu, do ktorej na spodok položíme papier na pečenie. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Cesto vylejeme do formy a vložíme do rúry na 35-40 minút (ja som po 35minútach vypla rúru a nechala som koláč v nej ešte tých 5minút dôjsť).
Po upečení vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Medzitým si vo vodnom kúpeli osobitne rozpustíme horkú a bielu čokoládu. Do horkej čokolády môžme pridať napríklad Ceru, aby poleva bola redšia (ja som použila 85% horkú čokoládu Finest z Tesca a do tejto čokoldy nie je potrebné pridávať žiaden tuk, poleva je aj bez neho pekne riedka), bielu čokoládu necháme hustú.
Vychladnutý koláč potom celý polejeme polevou z horkej čokolády a necháme zatuhnúť.
Keď čokoláda na koláči zatuhne, môžme začať zdobiť vrch bielou čokoládou. Ja som na zhotovenie ornamentov, ktoré je možné vidieť na fotografii, použila vidličku, ale rovnako môžte použiť aj špáratko alebo použiť akúkoľvek inú metódu podľa seba a tortu si ozdobiť podľa vlastného vkusu. Koláč môžete nakoniec nakrájať na trojuholníčky ako tortu (z toho vyjde asi 8ks) alebo na štvorce, z ktorých budete mať omnoho viac kusov.
Potom si už stačí len koláčik vychutnať s dobrou kávou, čajom či kakaom, ako kto má rád a ku koštovaniu si môžte prizvať priateľov či rodinu a spoločne si užiť príjemnú spoločnú chvíľu a dokonalú chuť čerstvo upečeného koláčika, veď to je na pečení asi to najkrajšie...
 
 
 
 
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...