Preskočiť na hlavný obsah

Božský hruškový koláč s dvojakou čokoládovou polevou

...ľahučký ako obláčik...

Konečne!!!
Konečne som späť a konečne som sa dostala k spísaniu receptu, ktorý si moje okolie žiada už pekne dlhú dobu. Bála som sa, že sa mi nepodarí pripraviť tento príspevok skôr, ako spomienka na tento božský koláč zapadne prachom a odíde do večnosti zabudnutia, no našťastie zajtra máme v škole voľnejší deň, a tak sa môžem aspoň chvíľu venovať svojej druhej najobľúbenejšej činnosti po pečení, ktorou je samozrejme zapisovanie receptov. No keďže napriek všetkému ma naháňajú nejaké tie školské povinnosti, musím tento svoj predhovor utnúť a prejsť priamo k receptu, pretože sa mi akosi začínajú pliesť prsty po klávesnici a keby som si nepovedala, stačí, tak sa asi v písaní už nikdy nezastavím... Tak veľmi mi to už totiž  chýbalo...

Potrebujeme:
5 hrušiek (radšej trochu mäkšie)
250g hladkej múky
150g trstinového alebo kryštálového cukru
2PL oleja (ja som použila slnečnicový)
2 vajcia
1 balíček prášku do pečiva
poleva:
100g horkej čokolády
50g bielej čokolády

Postup:
Hrušky, umyjeme očistíme, nakrájame na malé kocky, vložíme do hrnca, zasypeme 2PL cukru a varíme do zmäknutia (no dajte pozor, aby sa hrušky nerozpadli).
Vajcia vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny, pridáme olej, múku s práškom do pečiva a premiešame. Následne pridáme hrušky aj so šťavou, ktorá vznikla počas varenia a opäť premiešame ručnou metličkou.
Pripravíme si tortovú formu, do ktorej na spodok položíme papier na pečenie. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Cesto vylejeme do formy a vložíme do rúry na 35-40 minút (ja som po 35minútach vypla rúru a nechala som koláč v nej ešte tých 5minút dôjsť).
Po upečení vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Medzitým si vo vodnom kúpeli osobitne rozpustíme horkú a bielu čokoládu. Do horkej čokolády môžme pridať napríklad Ceru, aby poleva bola redšia (ja som použila 85% horkú čokoládu Finest z Tesca a do tejto čokoldy nie je potrebné pridávať žiaden tuk, poleva je aj bez neho pekne riedka), bielu čokoládu necháme hustú.
Vychladnutý koláč potom celý polejeme polevou z horkej čokolády a necháme zatuhnúť.
Keď čokoláda na koláči zatuhne, môžme začať zdobiť vrch bielou čokoládou. Ja som na zhotovenie ornamentov, ktoré je možné vidieť na fotografii, použila vidličku, ale rovnako môžte použiť aj špáratko alebo použiť akúkoľvek inú metódu podľa seba a tortu si ozdobiť podľa vlastného vkusu. Koláč môžete nakoniec nakrájať na trojuholníčky ako tortu (z toho vyjde asi 8ks) alebo na štvorce, z ktorých budete mať omnoho viac kusov.
Potom si už stačí len koláčik vychutnať s dobrou kávou, čajom či kakaom, ako kto má rád a ku koštovaniu si môžte prizvať priateľov či rodinu a spoločne si užiť príjemnú spoločnú chvíľu a dokonalú chuť čerstvo upečeného koláčika, veď to je na pečení asi to najkrajšie...
 
 
 
 
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!