Retro desiata
Keď som v jednom časopise objavila tento recept, veľmi ma to potešilo a hneď som si povedala, že toto proste musím vyskúšať. Pri pečení som však zažila menšie sklamanie. Prvé kúsky sa mi akosi nie až tak úplne podarili, no neostala som demotivovaná a snažila som sa ďalej a čím som ich narobila viac, tým potom vyzerali lepšie, boli mäkšie, vláčnejšie... Sama neviem, akú chybu som zo začiatku robila, ale myslím, že ide hlavne o to, že cesto musíte vyvaľkať na presnú vyhovujúcu hrúbku, naplniť ho akurátnym množstvom plnky a poriadne potrieť vajíčkom, inak si to už asi vysvetliť ani neviem. Každopádne, či už boli vláčnejšie alebo tvrdšie, samotné cesto chutilo veľmi dobre a to je to najdôležitejšie.
Názov retro desiata som tomuto článku dala jednak preto, že v samotnom časopise dali tomuto receptu takýto prívlastok a jednak preto, že toto pečivo je klasikou už niekoľko desiatok rokov.
Poďme sa teda pozrieť ako si takéto lupačky môžeme pripraviť sami doma.
Potrebujeme:
500g hladkej múky
300ml polotučného mlieka (ja som použila Alpro mandľové sladené, takže som už viac cukru ani nepridávala)
100ml oleja
1 kocka droždia (ja som použila balíček sušeného droždia)
7ČL kryštálového cukru
lekvárová plnka:
ľubovoľný džem
tvarohová plnka:
150g tvarohu
pol kelímka jogurtu (asi 75g)
2PL Granka
na potretie:
50ml mlieka
1 vajce
na posypanie:
mak alebo škoricový cukor
Postup:
Múku, mlieko, droždie, cukor a olej zmiešame a ručne vypracujeme vláčne cesto.
Cesto posypeme trochou múky a odložíme na chvíľu podkysnúť, kým si pripravíme pracovnú dosku a valček na cesto.
Ja som si cesto rozdelila na polovicu, aby sa mi s ním lepšie pracovalo, následne som ho rozvaľkala a rozkrájala na štvorce o veľkosti približne 10X10cm.
Každý štvorec som naplnila veľkou čajovou lyžičkou plnky. Polku lupačiek som spravila lekvárových a polku tvarohových.
Následne každý štvorec preložíme do tvaru trojuholníka a okraje popritláčame vidličkou, aby nám nevytiekla plnka.
Potom lupačky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku a posypeme makom alebo škoricovým cukrom. Necháme na plechu ešte asi hodinu podkysnúť.
V pôvodnom recepte odporúčali piecť pri teplote 180stupňov, ale mne sa koniec koncov osvedčila skôr teplota 200stupňov a čas pečenia 15-20minút, kým lupačky nechytili zlatistú farbu.
Podávame s pohárom teplého kakaa alebo téglikom Termixu.
Komentáre
Zverejnenie komentára