...ľahučký ako obláčik...
Konečne!!!
Konečne som späť a konečne som sa dostala k spísaniu receptu, ktorý si moje okolie žiada už pekne dlhú dobu. Bála som sa, že sa mi nepodarí pripraviť tento príspevok skôr, ako spomienka na tento božský koláč zapadne prachom a odíde do večnosti zabudnutia, no našťastie zajtra máme v škole voľnejší deň, a tak sa môžem aspoň chvíľu venovať svojej druhej najobľúbenejšej činnosti po pečení, ktorou je samozrejme zapisovanie receptov. No keďže napriek všetkému ma naháňajú nejaké tie školské povinnosti, musím tento svoj predhovor utnúť a prejsť priamo k receptu, pretože sa mi akosi začínajú pliesť prsty po klávesnici a keby som si nepovedala, stačí, tak sa asi v písaní už nikdy nezastavím... Tak veľmi mi to už totiž chýbalo...
Potrebujeme:
5 hrušiek (radšej trochu mäkšie)
250g hladkej múky
150g trstinového alebo kryštálového cukru
2PL oleja (ja som použila slnečnicový)
2 vajcia
1 balíček prášku do pečiva
poleva:
100g horkej čokolády
50g bielej čokolády
Postup:
Hrušky, umyjeme očistíme, nakrájame na malé kocky, vložíme do hrnca, zasypeme 2PL cukru a varíme do zmäknutia (no dajte pozor, aby sa hrušky nerozpadli).
Vajcia vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny, pridáme olej, múku s práškom do pečiva a premiešame. Následne pridáme hrušky aj so šťavou, ktorá vznikla počas varenia a opäť premiešame ručnou metličkou.
Pripravíme si tortovú formu, do ktorej na spodok položíme papier na pečenie. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Cesto vylejeme do formy a vložíme do rúry na 35-40 minút (ja som po 35minútach vypla rúru a nechala som koláč v nej ešte tých 5minút dôjsť).
Po upečení vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Medzitým si vo vodnom kúpeli osobitne rozpustíme horkú a bielu čokoládu. Do horkej čokolády môžme pridať napríklad Ceru, aby poleva bola redšia (ja som použila 85% horkú čokoládu Finest z Tesca a do tejto čokoldy nie je potrebné pridávať žiaden tuk, poleva je aj bez neho pekne riedka), bielu čokoládu necháme hustú.
Vychladnutý koláč potom celý polejeme polevou z horkej čokolády a necháme zatuhnúť.
Keď čokoláda na koláči zatuhne, môžme začať zdobiť vrch bielou čokoládou. Ja som na zhotovenie ornamentov, ktoré je možné vidieť na fotografii, použila vidličku, ale rovnako môžte použiť aj špáratko alebo použiť akúkoľvek inú metódu podľa seba a tortu si ozdobiť podľa vlastného vkusu. Koláč môžete nakoniec nakrájať na trojuholníčky ako tortu (z toho vyjde asi 8ks) alebo na štvorce, z ktorých budete mať omnoho viac kusov.
Potom si už stačí len koláčik vychutnať s dobrou kávou, čajom či kakaom, ako kto má rád a ku koštovaniu si môžte prizvať priateľov či rodinu a spoločne si užiť príjemnú spoločnú chvíľu a dokonalú chuť čerstvo upečeného koláčika, veď to je na pečení asi to najkrajšie...
Komentáre
Zverejnenie komentára