Preskočiť na hlavný obsah

Prečo nepodporujem extrémne smery vo výžive??!!

Vegan, paleo, lowcarb, keto, výživa podľa krvných skupín a mnohé iné.
To všetko sú pojmy, ktoré dnes hýbu svetom. Pojmy točiace sa okolo výživy a pritom zasahujúce i do mnohých iných oblastí našich životov.
Úprimne, všetky tieto ´´extrémne´´ smery sú,  podľa mňa, jedna veľká mela a hlúposť, ak sa stanete ich vyznávačom len preto, že sa práve stali akýmsi spôsobom trendy, držíte sa ich s vidinou štíhlosti alebo zo strachu, že ak sa budete stravovať ´´konvenčne´´, ochoriete a umriete mladí.
Možno ste sa už stratili v tom večnom hurikáne, ktorý privieva stále nové a nové protichodné názory na to pravé a jediné správne stravovanie, ktoré vám zaručí dokonalú postavu, funkčné trávenie, no hlavne dlhý, zdravý a aktívny život.
Nebojte sa, nie ste sami.
Aj mňa už bolí hlava z toho, ako jedna vlna nesie správu o pozitívach raw vegánskej stravy, benefitoch smoothies a ovocnozeleninových štiav a na to sa priženie hneď ďalšia, ktorá pred tým naopak vystríha a tlačí vám do hlavy, že je omnoho lepšie vyhýbať sa sacharidom a uprednostňovať najmä tučné mäso, ryby, živočíšne tuky, vajíčka, jesť lowcarb a paleo.
Iste, každý má právo na vlastný názor, no ako sa v tom má potom bežný človek vôbec vyznať?
No, nijako.
Bez toho, aby sme neboli o niečom sami skalopevne presvedčení, nemôžme slepo nasledovať rady a pravidlá, ktoré nastolil niekto iný, brať ho ako svojho vodcu, nasledovať ho ako ovce a jeho slová brať ako mantru.
Takto to prosto nemôže fungovať.
Význam to, z môjho pohľadu, nadobúda iba vtedy, ak sa preto rozhodneme z vlastného presvedčenia, z etických, ekologických alebo zdravotných dôvodov a sme schopní nájsť si v tom svoju vlastnú cestu, po ktorej budeme šliapať iba dovtedy, dokým sa v tom budeme cítiť komfortne, neprekročíme vlastné hranice a na prvé miesto postavíme vlastné dobro, nie šialené pravidlá určitej ´´diéty´´.
Ak vám niekto tvrdí, že je normálne, ak pre vás prvé dni, týždne či mesiace nového životného štýlu nie sú príjemné a musíte sa do toho naopak nútiť, neverte mu úplne na 100%. Iste, často sa musíme tlačiť aj do vecí, ktoré sú pre nás dobré a prínosné, ale poznáte to, ak sa nám napríklad nechce behať alebo ísť na prechádzku, ale predsa to nakoniec urobíme, cítime sa potom plní energie, endorfínov, máme zo seba lepší pocit. Sú však aj dni, kedy sa nám fakt nechce, sme unavení, no napriek tomu sa vykopeme z domu, odbehneme svoje zvyčajné kolečko a domov sa vrátime totálne zničení, bez energie, bolí nás hlava a najradšej by sme nevedeli o svete a bežali si hneď ľahnúť. Bolo teda aj v tomto prípade vhodné sa premáhať alebo sme radšej mali poslúchnuť svoje telo a dopriať mu trochu oddychu?! Rovnako to môže vyzerať aj s výživou. Ak sa stravujete fakt nezdravo, denne kvôli ušetrenému času navštevujete stánky s rýchlym občerstvením, nalievate sa litrami kávy, pijete sladené energetické nápoje a nervy si obaľujete čokoládou, asi pre svoje zdravie nerobíte tú najlepšiu službu, no automaticky to neznamená, že musíte spraviť extrémny škrt a zo svojho jedálnička vyhádzať všetky potraviny obsahujúce sacharidy, rafinovaný cukor, kravské mlieko či akékoľvek živočíšne produkty. Znamená to len, že by ste sa mali trochu skľudniť, spomaliť,  či naopak, byť menej lenivými a začať sa viac zaujímať o to, čo za stravu do svojich úst vkladáte. Avšak, ak chcete zmeniť svoje návyky či nebodaj schudnúť, nemusíte preto začať jesť len šaláty, biele jogurty a chudé mäso bez prílohy. Priviedlo by vás to jedine k tomu, že by ste sa kvôli šialeným chutiam na všetko, čo si zakazujete, začali opäť len prejedať a k ničomu by to neviedlo, jedine tak k poruchám príjmu potravy či neželanému jojo efektu. Jediné, čo potrebujete, je prebudiť svoj sedliacky rozum a nájsť balans. Celé tajomstvo spočíva v jednej jedinej formulke a ešte v dvoch ďalších. :)
Všetkého s mierou. Všetkého veľa škodí. Naslúchaj svojmu telu.
Keď sa budeme riadiť týmito troma formulkami, nemôžme sa pomýliť.
Len my sami totižto vieme, čo nám robí dobre a čo nám naopak ubližuje. Ak cítite, že vás po pečive nafukuje, vyraďte ho, to isté ale platí aj napríklad s listovým šalátom či surovou zeleninou, priveľa vlákniny nám môže škodiť rovnako ako jej nedostatok, preto sa nenechajte prevalcovať radou, že zeleniny môžte jesť na kvantá, ak vás potom majú trápiť kŕče v bruchu a cítite, že vám skôr vyhovuje zjesť viac mäsa či prílohy, no rovnako to môže platiť aj naopak. Stravovanie je veľmi individuálna záležitosť a to, čo jednému vyhovuje, pre druhého môže byť cesta do pekla. Avšak, na to, aby ste pochopili, čo vyhovuje práve vám, si nemusíte preskákať všetkými diétami, ktoré na vás kričia z časopisov, či v dnešnej dobe najmä z Instagramu, Facebooku a rôznych iných webov. Jediné, čo môžete robiť, je hľadať odpovede vo vás, veriť si, že ak máte chuť na čokoládu, je to práve to, čo v danej chvíli vaše telo potrebuje. Dôverovať mu a zvoliť preň tú najlepšiu možnú alternatívu, nehľadať možnosti, ako ju nahradiť a chcieť sa opiť rožkom, keď namiesto nej zahryznete do jablka.
Jesť celistvú stravu založenú na plnohodnotných zdrojoch makro a mikro živín, vyberať si kvalitné potraviny, vyhýbať sa polotovarom a priemyselne spracovaným pokrmom, no na druhej strane, keď príde chuť, nebáť sa dať si aj pizzu, dobrý koláčik či pohár sladenej limonády, bez výčitiek, bez potreby ísť to hneď vycvičiť či s tým pocitom, že ste práve zhrešili. Pretože tak to nie je, v živote je potrebná rovnováha, dôvera v samého seba a svoje rozhodnutia i chute a je dôležité byť vďačný a ochotný prijať čokoľvek, či už sa to týka jedla alebo akejkoľvek inej životnej oblasti. Stres, ktorý si okolo jedla vytvárame, nám ubližuje omnoho viac než to najnezdravšie jedlo, ktoré by sme zjedli. Preto si to hlavne nezabudnite užívať a pristupovať k tomu s čistou a vyrovnanou mysľou...



Držím vám palce, aby ste sa v tom mori trendov v oblasti výživy neutopili a dokázali si v tom nájsť to svoje bez toho, aby ste stratili vlastnú tvár!

S láskou,

Vaša Lili.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!