Preskočiť na hlavný obsah

Osvieženie v pohári

Počas horúcich letných dní sa jednoznačne hodí niečo dobré na osvieženie. Moje najobľúbenejšie potraviny a nápoje na schladenie sú dobre vychladená cola bez cukru či nealkoholické pivo, záchranou počas horúcich dní je aj červený melón, ktorý obsahuje veľa vody a skvelo hydratuje a v neposlednom rade samozrejme zmrzka či nanuk, ktoré k letu neodmysliteľne patria.
Avšak novou topkou sa túto sezónu pre mňa stal tento dokonalý dezert v pohári, ktorý v sebe spája všetky chute, ktoré náš jazyk vôbec dokáže zachytiť (teda až na slanú :D). Horkosť kávy sa prelína s krémovosťou a jemnosťou šľahačkového krému a celé to dopĺňa mierne nakyslá chuť exotickej mandarinky... Mmmmmhhhhmmmm.... Mňaaaaaaaaammmm... No, už vás nebudem ďalej naťahovať a vrhnime sa radšej rovno na samotný recept...



Potrebujeme (cca 5 porcií) :

krém =
250g mascarpone
250g kyslej smotany
250ml šľahačkovej smotany
1/2 balíčka vanilínového cukru
2PL trstinového cukru
(ak máte radšej sladšie, môžete pridať trošku viac cukru, dezert totiž nie je veľmi sladký)

mandarínkový puding =
3 stredne veľké mandarínky
2PL Zlatého klasu
2PL mascarpone

1/2 balíčka kakaových Bebe keksov
silná čierna káva
1ČL rumu ( ak máte radi, keď je alkohol v dezertoch skutočne cítiť, pokojne môžte pridať aj viac)
čerstvé ovocie na ozdobu

Postup:

Mascarpone a kyslú smotanu spolu s cukrami vymiešame elektrickým šľahačom na jemný krém. Následne si vyšľaháme šľahačku dotuha a zľahka ju vmiešame do pripraveného krému. Necháme chvíľu odstáť v chladničke.
Mandrinky si očistíme a ´´vypreparujeme´´. To znamená, že z jednotlivých mesiačikov stiahneme aj tú jemnú ´´koštičku´´, aby nám zostala len šťavnatá dužina, ktorú následne vložíme do mixéra a zmixujeme dohladka. Hustejšiu mandarínkovú šťavu, ktorá nám vznikla po mixovaní, vlejeme do kastróla, prisypeme cukor a keď nám masa začne vrieť, pomaly, za stáleho miešania, aby sa nám nevytvorili hrudky, pridáme Zlatý klas a spolu varíme ešte asi 1-2 minúty a odstavíme.
Uvaríme si silnú čiernu kávu, do ktorej prilejeme kvapku rumu a môžeme začať vrstviť do pohárov.
Na spodok každého pohára si nalámeme približne 1 - 1 a 1/2 Bebe sušienky, sušienky potom pokvapkáme kávou a nalejeme prvú vrstvu krému ( čo vychádza asi na 3PL na každý pohár), ďalšiu vrstvu tvorí mandarínkový puding (asi 2PL), potom opäť sušienky, káva, krém a vrch už môžme dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Ja som na to použila zvyšok mandarínkového pudingu, domáce jahody a podrvené sušienky.
Nakoniec poháre vložíme na niekoľko hodín do chladničky, aby sa dobre vychladili a stuhli.
Môžme podávať a vychutnávať.
Dobrú chuť! :)


Lili

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!