Preskočiť na hlavný obsah

Ovsený jogurtový koláč s jablkami a tvarohom

Receptom na tento koláč som sa trocha inšpirovala u Angie Bakes, ale nejak striktne som sa ho vôbec nedržala, práve naopak, pridala som také suroviny a toľko podľa toho, čo som mala práve doma.
Koláč hneď po upečení všetci nadšene chválili, vyzeral veľmi pekne a aj ja sama som z neho bola nadšená. No pri jeho príprave som sa rozhodla zminúť trošku starší tvaroh, ktorý som nechcela vyhodiť, pretože sa mi zdalo, že mu nič nie je, nebol oplesnutý, ani nijak výrazne nepáchol.
Avšak na druhý deň, pravdepodobne od neho, koláč nepríjemne zhorkol tak, že sa vôbec nedal jesť. Nakoniec asi štvrťka koláča skončila v koši, zachránila sa len poleva, ktorej našťastie nič nebolo.
A tak bolo po mojom slávnom koláči.
Napriek všetkému som sa s vami rozhodla o tento recept podeliť, pretože nešlo o totálny nezdar, len vám odporúčam použiť čerstvejšie suroviny. :)

Potrebujeme:
150g jemne mletých ovsených vločiek
100g hladkej múky
2ČL škorice
50g medu
300g ochuteného jogurtu (ja som použila broskyňový a brusnicový Skyr)
4 stredné jablká
4 vajíčka
100g masla alebo rastlinného tuku (ja som použila Ramu s kokosovým a mandľovým olejom)
250g jemného hrudkovitého tvarohu
poleva
biely jogurt
práškový cukor
citrónová šťava
na ozdobu
sušené jablká, brusnice, škorica, orechy

Postup:
V menšom hrnci si rozpustíme maslo s medom. Keď sa maslo úplne rozpustí, premiešame a odstavíme z ohňa.
Z bielkov a štipky soli vymiešame hustý sneh.
Jablká si umyjeme očistíme, nakrájame na menšie kusy a následne nastrúhame na hrubšom strúhadle.
Žĺtky ručne zmiešame s jogurtom, škoricou, ovsenými vločkami, múkou, jablkami a tvarohom. Prilejeme medovú zmes a premiešame.
Nakoniec zľahka ručne vmiešame aj sneh z bielkov.
Tortovú formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov a pečieme asi 40-45minút.
Hotový koláč necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme polevu.
Biely jogurt si jednoducho vymiešame s práškovým cukrom a kvapkou citrónovej šťavy. Jednotlivé suroviny som dávala len tak odoka.
Vychladnutý koláč polejeme polevou a dozdobíme sušenými alebo čerstvými jablkami, škoricou, nejakými orieškami a sušeným drobným ovocím (brusnice/hrozienka/goji).

DOBRÚ CHUŤ!!!







 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!