Preskočiť na hlavný obsah

Jogurtový jablkový koláč s cukrovou krustou a mandľami

Tak a opäť tu máme jeden z receptov, ktoré som tak trošku odkukala z knihy Dulce de leche od Martinky Pintérovej-Bezákovej, avšak musela som si ho opäť troška upraviť, keďže som doma nemala všetky konkrétne suroviny, a tak sa z rebarborového koláča z kyslej smotany stal jablkový so sójovým jogurtom, ale myslím si, že to na jeho chuti vôbec neubralo, práve naopak, jablká mu dodali príjemnú šťavnatosť a v kombinácii so škoricou ich asi aj tak nič nepredčí.

Myslím, že k tomuto receptu už nemám viac čo povedať, treba vyskúšať a tá chuť bude hovoriť za všetko... :)


Potrebujeme:
350g hladkej pšeničnej múky
1/2 ČL soli
2 ČL mletej škorice
60g masla (ja som použila kokosovo-mandľovú Ramu, ktorá koláč nádherne prevoňala)
250g trstinového cukru
1 vajce
240g hustého bieleho jogurtu (ja som použila sójový Take it veggie z Kauflandu, ktorý veľmi hustý nebol, ale lepšie je použiť asi trochu hustejší a smotanovejší) alebo kyslej smotany
vanilkový extrakt
asi 4 stredne veľké jablká
štvrť balíčka prášku do pečiva
50g trstinového cukru na posypanie
mandľové lupienky tiež na posypanie

Postup:
Jablká si umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky.
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajce a opäť šľaháme do penista.
Postupne primiešame jogurt / kyslú smotanu, vanilkový extrakt, škoricu, soľ a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Ako posledné vmiešame do cesta jablká.
Tortovú formu alebo menší plech si vymažeme tukom a vysypeme múkou.
Cesto vlejeme do formy, zarovnáme a posypeme zvyšným cukrom a mandľovými lupienkami.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov a pečieme asi 70minút.
Hotové necháme vychladnúť a podávame samotné ku káve či k čaju alebo ozdobené kopčekom zmrzliny či zvyšným jogurtom.

DOBRÚ CHUŤ!










Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!