Preskočiť na hlavný obsah

Osviežujúci makový koláč s mrveničkou a marcipánovou polevou

Ahojky!
Včera som sa po dlhšom čase opäť dostala k môjmu milovanému pečeniu.
Dostala som totiž šialenú chuť na makový koláč, a tak som si ho musela okamžite a bezodkladne upiecť.
Keďže som nemala žiadnu konkrétnu predstavu, rozhodla som sa prebrúzdať internet a poobzerať sa po nejakom chutnom recepte práve tam.
Mala som veľké šťastie a podarilo sa mi objaviť recept, ktorý mi dokonale zapasoval, samozrejme, značne som si ho upravila a v konečnom dôsledku sa mi ho podarilo dotiahnuť do úplnej dokonalosti.
Vzhľadom k surovinám, ktoré som použila sa dá tento koláč pokladať za bezlaktózový a tak trochu i zdravý vďaka trstinovému cukru či celozrnnej múke.
Nebudem vám o ňom samozrejme len rozprávať, ale tento do nebies ospievaný recept vám i s radosťou predstavím, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy sami.
Zaručujem vám, že si na ňom pochutíte jedna radosť, no má i svoje temné stránky, keď ho raz ochutnáte, už nebudete vedieť prestať...


Budeme potrebovať:
cesto
250g celozrnnej pšeničnej múky
100g trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
150g masla (ja som použila novú kokosovo-mandľovú Ramu, ktorá koláč krásne prevoňala a dodala mu aj lepšiu a jemnejšiu chuť)
1 žĺtok
plnka
2 balíčky Zlatého klasu
750ml mlieka (ja som použila mandľové, ktoré už bolo sladené, takže som používala aj menej cukru, ak použijete obyčajné, môžte trocha viac prisladiť)
2PL trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
200g mletého maku
1 bielko
poleva
200g marcipánu
2PL citrónovej šťavy
asi 2dcl vody

Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vytvarujeme kompaktné cesto.
Zoberieme si menší plech, ktorý vymažeme maslom a vysypeme múkou (no nie je to potrebné) a na spodok si roztlačíme polovicu cesta.
Z mlieka, pudingov a cukru uvaríme klasický puding podľa návodu na obale.
Po uvarení do pudingu vmiešame mak a necháme dobre vychladnúť.
Bielko si vyšľaháme do tuhého snehu. Následne ho zapracujeme do vychladnutého pudingu (v teplom by sa mohlo bielko zraziť).
Takto pripravenú plnku nalejeme na cesto v plechu, vrch posypeme druhou polovicou cesta, ktoré použijeme ako mrveničku/drobenku.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180stupňov približne 45minút (kým povrch koláča mierne nezhnedne).

Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu.
Na polevu si stačí rozpustiť marcipán vo vode (voda by nemala byť úplne ľadová, použite skôr mierne letnú) a pridať trochu citrónovej šťavy pre ozvláštnenie chuti (ja som si marcipán predtým trocha nahriala vo vodnom kúpeli, no nemyslím si, že je to potrebné).
Hotovou polevou rovnomerne popolievame vrch koláča.
Hotový koláč vložíme na niekoľko hodín do chladničky (najlepšie nechať odležať cez noc) stuhnúť, potom nakrájame a môžme podávať.

DOBRÚ CHUŤ!!!





Prajem ešte krásny zvyšok dňa, majte sa krásne a teším sa na vás pri ďalšom príspevku,

Vaša Lili.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!