Preskočiť na hlavný obsah

Osviežujúci makový koláč s mrveničkou a marcipánovou polevou

Ahojky!
Včera som sa po dlhšom čase opäť dostala k môjmu milovanému pečeniu.
Dostala som totiž šialenú chuť na makový koláč, a tak som si ho musela okamžite a bezodkladne upiecť.
Keďže som nemala žiadnu konkrétnu predstavu, rozhodla som sa prebrúzdať internet a poobzerať sa po nejakom chutnom recepte práve tam.
Mala som veľké šťastie a podarilo sa mi objaviť recept, ktorý mi dokonale zapasoval, samozrejme, značne som si ho upravila a v konečnom dôsledku sa mi ho podarilo dotiahnuť do úplnej dokonalosti.
Vzhľadom k surovinám, ktoré som použila sa dá tento koláč pokladať za bezlaktózový a tak trochu i zdravý vďaka trstinovému cukru či celozrnnej múke.
Nebudem vám o ňom samozrejme len rozprávať, ale tento do nebies ospievaný recept vám i s radosťou predstavím, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy sami.
Zaručujem vám, že si na ňom pochutíte jedna radosť, no má i svoje temné stránky, keď ho raz ochutnáte, už nebudete vedieť prestať...


Budeme potrebovať:
cesto
250g celozrnnej pšeničnej múky
100g trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
150g masla (ja som použila novú kokosovo-mandľovú Ramu, ktorá koláč krásne prevoňala a dodala mu aj lepšiu a jemnejšiu chuť)
1 žĺtok
plnka
2 balíčky Zlatého klasu
750ml mlieka (ja som použila mandľové, ktoré už bolo sladené, takže som používala aj menej cukru, ak použijete obyčajné, môžte trocha viac prisladiť)
2PL trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
200g mletého maku
1 bielko
poleva
200g marcipánu
2PL citrónovej šťavy
asi 2dcl vody

Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vytvarujeme kompaktné cesto.
Zoberieme si menší plech, ktorý vymažeme maslom a vysypeme múkou (no nie je to potrebné) a na spodok si roztlačíme polovicu cesta.
Z mlieka, pudingov a cukru uvaríme klasický puding podľa návodu na obale.
Po uvarení do pudingu vmiešame mak a necháme dobre vychladnúť.
Bielko si vyšľaháme do tuhého snehu. Následne ho zapracujeme do vychladnutého pudingu (v teplom by sa mohlo bielko zraziť).
Takto pripravenú plnku nalejeme na cesto v plechu, vrch posypeme druhou polovicou cesta, ktoré použijeme ako mrveničku/drobenku.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180stupňov približne 45minút (kým povrch koláča mierne nezhnedne).

Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu.
Na polevu si stačí rozpustiť marcipán vo vode (voda by nemala byť úplne ľadová, použite skôr mierne letnú) a pridať trochu citrónovej šťavy pre ozvláštnenie chuti (ja som si marcipán predtým trocha nahriala vo vodnom kúpeli, no nemyslím si, že je to potrebné).
Hotovou polevou rovnomerne popolievame vrch koláča.
Hotový koláč vložíme na niekoľko hodín do chladničky (najlepšie nechať odležať cez noc) stuhnúť, potom nakrájame a môžme podávať.

DOBRÚ CHUŤ!!!





Prajem ešte krásny zvyšok dňa, majte sa krásne a teším sa na vás pri ďalšom príspevku,

Vaša Lili.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...