Preskočiť na hlavný obsah

Malinové tiramisu s mascarpone-šľahačkovým krémom

Tak a je to tu, konečne som sa dostala k spísaniu tohto, pre mnohých, dlho očakávaného receptu.
Priznávam, že od dňa matiek ubehlo už pekných pár dní, ale nikdy nie je na škodu si ho opäť pripomenúť.
Spomínam to preto, že dnešný recept, moje prvé tiramisu, bolo práve darčekom pre moju maminu k jej krásnemu sviatku.
Tiramisu som nikdy predtým nerobila (dokonca ani nejedla) a bola to pre mňa tak trochu španielska (či skôr talianska) dedina, no mala som akú takú predstavu, čo by také poriadne tiramisu malo približne obsahovať.
Prešla som si pár receptov, no ani jeden ma úplne neuspokojil a povedala som si, že to radšej skúsim po svojom a hlavne zo surovín, ktoré mám doma a urobím to tak, ako by to nám mohlo chutiť.
No a musím povedať, že som toto rozhodnutie určite neoľutovala. Všetci ochutnávači si veľmi pochvaľovali a okrem maminy, ktorá bola zo svojho darčeka viac než nadšená, sa ušiel kúsok aj pre moje skvelé spolužiačky, ktoré rovnako slastne mľaskali (sorry za výraz) a okamžite si pýtali recept.
Nič nemôže byť pre človeka väčšou odmenou ako spokojnosť a pochvalné slová od tých, ktorí ochutnajú vaše výtvory. Preto to robím, preto ma to robí šťastnou, práve preto sa chcem zlepšovať, posúvať ďalej a skúšať nové veci.
ĎAKUJEM všetkým, ktorí ma podporujú, ktorým chutia moje s láskou pripravené pokrmy, ďakujem mojej najvernejšej ochutnávačke - mojej mame, bez ktorej by som nikdy nebola, tým kým som a hlavne ďakujem pánu Bohu, že mi dal možnosť prísť na tento svet a žiť tento, síce trocha ťažký, no krásny život, pretože svet nám ponúka toľko možností, treba si z nich len správne vybrať, tvrdo makať, pretože tie sladké plody, ktoré nás čakajú na konci za to proste stoja...
  
Potrebujeme:
300g podlhovastých piškót
silnú čiernu kávu
2 balenia mascarpone po 250g
2 šľahačkové smotany po 250ml
stužovač šľahačky
2 balíčky vanilínového cukru
5PL trstinového cukru
1 balenie mrazených malín
kakao na posypanie

Postup:
Ako prvý si pripravíme krém.
Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom a stužovačom do tuha.
Rovnako si vymiešame mascarpone s trstinovým cukrom a nakoniec obe zložky zmiešame a vyšľaháme do jemného krému. Vložíme do chladničky a necháme chvíľu odstáť a zatuhnúť.
Medzitým si v hrnci na sporáku, s troškou vody, roztopíme maliny. Z uvarených malín zlejeme šťavu a necháme vychladnúť, aby sa nám pod malinami ,,nezgrcol´´ krém.
 Spodok plechu či ľubovoľne zvolenej formy si vystelieme piškótami. Ja osobne som piškóty kávou polievala, ale lepšie je asi skôr ich do nej namáčať, tak dosiahneme výraznejšiu chuť. Takže, buď ich najskôr naskladajte do formy a polejte kávou alebo ich ešte pred ukladaním do formy najskôr zľahka v káve vykúpte tak, aby ňou nasiakli, no nesmú sa rozpadať.
Následne na piškóty nanesieme prvú polovicu krému a rovnomerne ju rozotrieme po povrchu piškót.
Na krém potom navrstvíme maliny a poukladáme ďalšiu vrstvu ,,kávových´´ piškót.
Potrieme druhou časťou krému a vrch posypeme poriadnou vrstvou pravého holandského kakaa.
Hotový koláč potom vložíme do chladničky a necháme ho najlepšie cez noc stuhnúť.
Na druhý deň môžme krájať a užívať si perfektnú chuť tohto koláča...

DOBRÚ CHUŤ PRAJEM!!!







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...