Preskočiť na hlavný obsah

Detská tvarohová torta s ovocím

Je to neuveriteľné, no pred pár týždňami mal môj jediný a milovaný synovec jeden rôčik, svoje prvé narodeniny. Bolo pre mňa dôležité pripraviť pre neho čo najkrajšiu, veselú, farebnú a nezabudnuteľnú prvú tortu, z ktorej bude môcť aj sám ochutnať. Myslím, že sa mi tieto predsavzatia vcelku podarilo splniť. Takúto veľkú tortu som ešte nikdy nepripravovala, mala síce svoje muchy, no som na toto svoje dielko tak trochu i patrične hrdá. Torta všetkým chutila, hlavne oslávencovi, ktorý jej ochutnávanie vzal pekne zhurta. Načo používať príbor, keď máme ruky?! :D
Za recept na korpus ďakujem kulinárskej škole Chef parade, kde ma ho naučili pripravovať.

Potrebujeme:
cesto
2X 5 vajec
2X 200g hladkej múky
2X 120g práškového cukru
2X balíček prášku do pečiva
štipka soli
100ml slnečnicového oleja
100ml vody
plnka
500g mäkkého jemného tvarohu
4 balíčky Zlatého klasu
1L mlieka
2ks vanilínový cukor
trstinový cukor
+ ovocie, práškový cukor na posypanie, ľubovoľné zdobenie

Postup:
( Budeme robiť dva korpusy, takže zo všetkého si pripravíme dvojnásobné množstvo. Ja som urobila korpusy s dvoma rôznymi priemermi, jeden menší a druhý väčší, ale je len na vás, akú formu použijete. Cesto si môžte rovno pripraviť zo všetkých surovín a následne ho rovnomerne rozdeliť do dvoch foriem alebo si ho môžte pripravovať na dvakrát tak, ako ja, potom budete mať zaručene obe cestá z rovnakého množstva surovín. )
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista.
K žĺtkom pridáme olej a vodu a opäť zamiešame tak, aby sa jednotlivé suroviny prepojili.
Následne primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. A ako posledný zľahka vmiešame do zmesi sneh z bielkov.
Tortovú formu si vymažeme olejom alebo iným tukom a vysypeme múkou. Vlejeme do nej cesto a pečieme pri 180stupňoch približne pol hodinu (priebežne kontrolujeme špáratkom, či sa cesto ešte vyťahuje).
Rovnako postupujeme aj pri druhom korpuse.
Kým sa korpusy pečú, pripravíme si krém.
Ako prvý si uvaríme puding zo 4 Zlatých klasov, litra mlieka a asi 100g (5PL) trstinového cukru.
Hotový puding prikryjeme mikroténovým sáčkom/potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkal povrchu pudingu a nevytvorila sa na ňom ,,kožtička´´. Necháme poriadne vychladnúť.
Tvaroh vymiešame s vanilínovým cukrom a necháme stuhnúť v chladničke. Nakoniec do tvarohu po lyžiciach postupne primiešame vychladnutý puding, opäť vložíme do chladničky zatuhnúť.
Hotové korpusy je dôležité hneď po upečení obrezať od stien formy, aby neklesli a mierne vychladnuté z nej vyberieme.
Oba korpusy prerežeme pozdĺžne na polovicu.
Pripravíme si ľubovoľné ovocie. Ja som použila banán a zavárané broskyne, ktoré som si nakrájala na tenšie plátky. Ale môžte použiť i akékoľvek iné ovocie podľa osobnej preferencie.
Postupne začneme vrstviť. Spodný korpus uložíme na tácku (ak používame kompótové ovocie, korpusy môžme jemne popolievať šťavou, ktorú sme zliali z ovocia), na ktorej budeme tortu servírovať. Na korpus natrieme prvú vrstvu krému a obložíme ovocím, takto postupujeme až po vrch, ktorý si ozdobíme podľa vlastných predstáv.
Hotovú tortu môžme posypať jemnou vrstvou práškového cukru.
Odložíme do chladničky a necháme niekoľko hodín odstáť.

DOBRÚ CHUŤ!!!

 ( Mne sa krém trošku popraskal a myslím, že to bolo práve tým, že som použila šťavnaté kompótové  ovocie, ktoré pustilo šťavu a banán je dobré pokvapkať citrónovou šťavou, aby nepekne nezhnedol. )


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...