Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohovo-kakaový koláč s ovocím a so šľahačkou

Ahojte a vitajte pri mojich článkoch aj v novom roku 2017.
Už dlhšiu dobu som sa vám s ničím neozvala a povedala som si, že začiatok nového kalendárneho roka je ideálny na návrat k zdieľaniu svojich receptov a na návrat k blogovaniu.
Na začiatok by som vám chcela popriať všetko dobré, veľa úspechov, zdravia, šťastia a lásky a to nie len v tomto roku, ale v priebehu celého vášho života.
Ja som nový rok začala ako inak než vypekaním a hneď prvého januára som pripravila rovno dva rôzne koláčiky.
Recept na jeden z nich tu už dlhšiu dobu visí a tak budem mať menej roboty.
Dopredu vás upozorňujem, že tento koláč bol absolútny freestyle, obyčajný pokus a výstrel do tmy a nie je to žiaden husársky kúsok, ale ak máte radi hutnejšie ale o to vlažnejšie a prešpekulovanejšie dezerty, tak vám sľubujem, že ste na dobrej adrese.






Potrebujeme:
cesto
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček mlieka
250g mäkkého odtučneného tvarohu
1 hrnček cukru (ja som použila kokosový)
1/4 hrnčeka strúhaného kokosu
1 ČL prášku do pečiva
2PL kakaa
2 vajcia
1/2 šálky slnečnicového oleja
na vrch
1 banán
ľubovoľný džem
250ml šľahačková smotana
2-3PL práškového cukru
pár kvapiek vanilkovej esencie Dr. Oetker
kakao

Postup:
Mokré ingrediencie, t.j. mlieko, tvaroh, vajíčka, olej spolu vymiešame.
V druhej miske spojíme suché ingrediencie, t.j. múku s práškom do pečiva, cukor, kakao, kokos.
Následne do suchej časti vlejeme tvarohovú zmes a poriadne premiešame.
Vylejeme na papierom na pečenie  vystlaný plech a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi 20-25 minút, podľa toho, či sa už cesto nevyťahuje, keď do neho pichneme špáratkom.
Medzitým si banán nakrájame na kolieska a vyšľaháme si šľahačku s práškovým cukrom a vanilkovou esenciou (môžte použiť aj vanilínový cukor) do tuha.
Na vyhladnuté cesto nanesieme hojnú vrstvu lekváru, na to poukladáme kolieska banánu, na ktoré nanesieme rovnomernú vrstvu šľahačky.
Vrch koláča posypeme jemnou vrstvou kakaa, vložíme do chladničky, trochu stuhnúť a môžme podávať.
DOBRÚ CHUŤ!!!


 
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...