Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohovo-kakaový koláč s ovocím a so šľahačkou

Ahojte a vitajte pri mojich článkoch aj v novom roku 2017.
Už dlhšiu dobu som sa vám s ničím neozvala a povedala som si, že začiatok nového kalendárneho roka je ideálny na návrat k zdieľaniu svojich receptov a na návrat k blogovaniu.
Na začiatok by som vám chcela popriať všetko dobré, veľa úspechov, zdravia, šťastia a lásky a to nie len v tomto roku, ale v priebehu celého vášho života.
Ja som nový rok začala ako inak než vypekaním a hneď prvého januára som pripravila rovno dva rôzne koláčiky.
Recept na jeden z nich tu už dlhšiu dobu visí a tak budem mať menej roboty.
Dopredu vás upozorňujem, že tento koláč bol absolútny freestyle, obyčajný pokus a výstrel do tmy a nie je to žiaden husársky kúsok, ale ak máte radi hutnejšie ale o to vlažnejšie a prešpekulovanejšie dezerty, tak vám sľubujem, že ste na dobrej adrese.






Potrebujeme:
cesto
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček mlieka
250g mäkkého odtučneného tvarohu
1 hrnček cukru (ja som použila kokosový)
1/4 hrnčeka strúhaného kokosu
1 ČL prášku do pečiva
2PL kakaa
2 vajcia
1/2 šálky slnečnicového oleja
na vrch
1 banán
ľubovoľný džem
250ml šľahačková smotana
2-3PL práškového cukru
pár kvapiek vanilkovej esencie Dr. Oetker
kakao

Postup:
Mokré ingrediencie, t.j. mlieko, tvaroh, vajíčka, olej spolu vymiešame.
V druhej miske spojíme suché ingrediencie, t.j. múku s práškom do pečiva, cukor, kakao, kokos.
Následne do suchej časti vlejeme tvarohovú zmes a poriadne premiešame.
Vylejeme na papierom na pečenie  vystlaný plech a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi 20-25 minút, podľa toho, či sa už cesto nevyťahuje, keď do neho pichneme špáratkom.
Medzitým si banán nakrájame na kolieska a vyšľaháme si šľahačku s práškovým cukrom a vanilkovou esenciou (môžte použiť aj vanilínový cukor) do tuha.
Na vyhladnuté cesto nanesieme hojnú vrstvu lekváru, na to poukladáme kolieska banánu, na ktoré nanesieme rovnomernú vrstvu šľahačky.
Vrch koláča posypeme jemnou vrstvou kakaa, vložíme do chladničky, trochu stuhnúť a môžme podávať.
DOBRÚ CHUŤ!!!


 
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...