Preskočiť na hlavný obsah

Pečené buchty plnené lekvárom

Ahojte,
dnes som sa dala na pečiaci maratón, keďže zajtra je sviatok a to je vždy dôvod dať si niečo dobré a hlavne sladké.
Okrem toho zajtra sa u nás budú posväcovať domy a tak aj nás poctí svojou návštevou miestny farár so svojou ,,družinou´´. A ako by to bolo, keby sme im nemali čo ponúknuť ako výslužku?! To by som ako nadšená cukrárka neprežila. Preto som si pre nich pripravila niečo, čo len vezmú do ruky a môžu ísť.
Stavila som na zaručenú klasiku, no nie pre mňa. Pečené buchty, sú jednoznačne spomienkou na babičkinu kuchyňu, no pre mňa boli novou skúsenosťou.
Išlo síce o môj prvý pokus a spojila som niekoľko rôznych receptov, no myslím, že sa napriek minimu skúseností celkom podarili. Voňali omamne a boli dokonale mäkkučké ako obláčiky...



Potrebujeme:
500g hladkej múky
20g kryštálového cukru
20g čerstvého droždia
2 vajcia
50ml šľahačkovej smotany
200-250ml mlieka
štipka soli
slivkový lekvár 
roztopené maslo
práškový cukor na posypanie

Postup:
Do 150ml vlažného mlieka pridáme 1ČL cukru a namrvíme doň droždie a necháme vykysnúť (asi 10-15minút).
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme cukor, vajcia, smotanu, soľ a napokon i vykysnutý kvások.
Rukou spracúvame cesto, do ktorého pridáme toľko mlieka, aby bolo hladké, jemné a nelepilo sa na ruky (ak sa vám však cesto bude zdať príliš riedke či lepkavé, pokojne pridajte ešte trocha múky). Keď sa vám už nebude lepiť na prsty, v miske ho posypte zvrchu trochou múky, prikryte utierkou a položte na teplé miesto, kde ho necháte asi hodinku kysnúť.
Vykysnuté cesto presuňte na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelte približne na 12 rovnakých častí.
Z každej časti cesta spracujte guličku, roztlačte ju a naplňte asi 1ČL džemu a dôkladne zabaľte. Keď sú buchty hotové, presuňte ich na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech, poukladajte ich asi 4cm od seba a dôkladne pretrite roztopeným maslom.
Následne buchty vložte do rúry predhriatej na 160 stupňov a pečte približne pol hodinu.
Po upečení môžte ešte teplé buchty opäť potrieť roztopeným maslom a po vychladnutí posypať práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ!!!


 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...