Preskočiť na hlavný obsah

Pečené buchty plnené lekvárom

Ahojte,
dnes som sa dala na pečiaci maratón, keďže zajtra je sviatok a to je vždy dôvod dať si niečo dobré a hlavne sladké.
Okrem toho zajtra sa u nás budú posväcovať domy a tak aj nás poctí svojou návštevou miestny farár so svojou ,,družinou´´. A ako by to bolo, keby sme im nemali čo ponúknuť ako výslužku?! To by som ako nadšená cukrárka neprežila. Preto som si pre nich pripravila niečo, čo len vezmú do ruky a môžu ísť.
Stavila som na zaručenú klasiku, no nie pre mňa. Pečené buchty, sú jednoznačne spomienkou na babičkinu kuchyňu, no pre mňa boli novou skúsenosťou.
Išlo síce o môj prvý pokus a spojila som niekoľko rôznych receptov, no myslím, že sa napriek minimu skúseností celkom podarili. Voňali omamne a boli dokonale mäkkučké ako obláčiky...



Potrebujeme:
500g hladkej múky
20g kryštálového cukru
20g čerstvého droždia
2 vajcia
50ml šľahačkovej smotany
200-250ml mlieka
štipka soli
slivkový lekvár 
roztopené maslo
práškový cukor na posypanie

Postup:
Do 150ml vlažného mlieka pridáme 1ČL cukru a namrvíme doň droždie a necháme vykysnúť (asi 10-15minút).
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme cukor, vajcia, smotanu, soľ a napokon i vykysnutý kvások.
Rukou spracúvame cesto, do ktorého pridáme toľko mlieka, aby bolo hladké, jemné a nelepilo sa na ruky (ak sa vám však cesto bude zdať príliš riedke či lepkavé, pokojne pridajte ešte trocha múky). Keď sa vám už nebude lepiť na prsty, v miske ho posypte zvrchu trochou múky, prikryte utierkou a položte na teplé miesto, kde ho necháte asi hodinku kysnúť.
Vykysnuté cesto presuňte na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelte približne na 12 rovnakých častí.
Z každej časti cesta spracujte guličku, roztlačte ju a naplňte asi 1ČL džemu a dôkladne zabaľte. Keď sú buchty hotové, presuňte ich na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech, poukladajte ich asi 4cm od seba a dôkladne pretrite roztopeným maslom.
Následne buchty vložte do rúry predhriatej na 160 stupňov a pečte približne pol hodinu.
Po upečení môžte ešte teplé buchty opäť potrieť roztopeným maslom a po vychladnutí posypať práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ!!!


 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!