Preskočiť na hlavný obsah

Celozrnné škoricové švajčiarky

 Jedného času predávali u nás v Bille perfektné makové švajčiarky z Antolskej pekárne. Ale poviem vám, niečo tak dobré som veru ešte asi nejedla, ja veľmi neobľubujem tieto kupenské koláčiky, štrúdličky a buchtičky, pretože sa to skoro nikdy nevyrovná tomu, čo si pripravíte vy sami doma. No v tomto prípade išlo o obrovskú výnimku. Spomínané švajčiarky chutili tak perfetne, boli mäkučké, šťavnaté a tak výrazne makové, že sa pokojne mohli porovnávať s domácim makovým závinom mojej mamy (či dokonca s tým mojím, ktorý som si vyskúšala upiecť na Vianoce a poviem vám, že to bola bomba). Preto som bola neskutočne smutná, keď som zistila, že tento druh pečiva sa k nám už nedováža, ale na druhej strane si určite viete predstaviť, aká som bola zrazu opäť veselá, keď som objavila tento recept, síce nie na makové, ale škoricové švajčiarky a toto šťastie sa ešte viac znásobilo, keď chutili celej rodine...

Potrebujeme:
cesto
160g hladkej celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
15g čerstvého droždia
3PL trstinového cukru
1 vajce
2ČL prášku do pečiva
50ml slnečnicového oleja
70ml vlažného mlieka
štipka soli
náplň
25g roztopeného masla
trstinový cukor
mletá škorica
vajce na potretie

Postup:
Do misky si nasypeme múku a do stredu rozdrobíme droždie.Na droždie nasypeme cukor, na to vyklepneme vajíčko, pridáme prášok do pečiva a štipku soli, prilejeme olej a mlieko a najlepšie rukami, spracujeme kompaktné a hladké cesto, ktoré hneď po vypracovaní, vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika.
Takto pripravené cesto rovnomerne potrieme roztopeným maslom, posypeme husto škoricou a následne rovnako aj trstinovým alebo hnedým kryštálovým cukrom.
Cesto zvinieme do pevného šúľku a pokrájame na rovnako veľké (skôr malé než veľké) slimáčiky, ktoré následne preložíme na papirom na pečenie vystlaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom (do vajíčka môžte pridať trocha cukru, ktorý pôsobením tepla v rúre skaramelizuje a vaše švajčiarky budú mať pekný zlatistý nádych) a vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov, pečieme približne 20minút.
No a po vychladnutí môžme rovno ochutnávať...

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!