Preskočiť na hlavný obsah

Celozrnné škoricové švajčiarky

 Jedného času predávali u nás v Bille perfektné makové švajčiarky z Antolskej pekárne. Ale poviem vám, niečo tak dobré som veru ešte asi nejedla, ja veľmi neobľubujem tieto kupenské koláčiky, štrúdličky a buchtičky, pretože sa to skoro nikdy nevyrovná tomu, čo si pripravíte vy sami doma. No v tomto prípade išlo o obrovskú výnimku. Spomínané švajčiarky chutili tak perfetne, boli mäkučké, šťavnaté a tak výrazne makové, že sa pokojne mohli porovnávať s domácim makovým závinom mojej mamy (či dokonca s tým mojím, ktorý som si vyskúšala upiecť na Vianoce a poviem vám, že to bola bomba). Preto som bola neskutočne smutná, keď som zistila, že tento druh pečiva sa k nám už nedováža, ale na druhej strane si určite viete predstaviť, aká som bola zrazu opäť veselá, keď som objavila tento recept, síce nie na makové, ale škoricové švajčiarky a toto šťastie sa ešte viac znásobilo, keď chutili celej rodine...

Potrebujeme:
cesto
160g hladkej celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
15g čerstvého droždia
3PL trstinového cukru
1 vajce
2ČL prášku do pečiva
50ml slnečnicového oleja
70ml vlažného mlieka
štipka soli
náplň
25g roztopeného masla
trstinový cukor
mletá škorica
vajce na potretie

Postup:
Do misky si nasypeme múku a do stredu rozdrobíme droždie.Na droždie nasypeme cukor, na to vyklepneme vajíčko, pridáme prášok do pečiva a štipku soli, prilejeme olej a mlieko a najlepšie rukami, spracujeme kompaktné a hladké cesto, ktoré hneď po vypracovaní, vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika.
Takto pripravené cesto rovnomerne potrieme roztopeným maslom, posypeme husto škoricou a následne rovnako aj trstinovým alebo hnedým kryštálovým cukrom.
Cesto zvinieme do pevného šúľku a pokrájame na rovnako veľké (skôr malé než veľké) slimáčiky, ktoré následne preložíme na papirom na pečenie vystlaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom (do vajíčka môžte pridať trocha cukru, ktorý pôsobením tepla v rúre skaramelizuje a vaše švajčiarky budú mať pekný zlatistý nádych) a vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov, pečieme približne 20minút.
No a po vychladnutí môžme rovno ochutnávať...

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...