Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohová bábovka by Poppy

Včera som sa rozhodla, že niečo upečiem pre svojho brata, ktorý nechodí domov veľmi často, a tak chceme, aby bolo oňho vždy čo najlepšie postarané, a aby sa doma dobre najedol, veď predsa domáca kuchyňa je len jedna a jedlo z kantíny sa jej nikdy nevyrovná. Preto sa s maminou, vždy keď je doma, celé dni nezastavíme a podávame si žezlo v kuchyni. Mamina vyvára, ja vypekám.
Včera som mala viac času a nemusela som sa rýchlo chabriť, keďže brat síce prišiel domov, no po pár hodinách sa vybral na výlet a my sme si vďaka tomu mohli porobiť všetko, čo sme potrebovali, a keď sa vrátil mal všetko nachystané. Na stole ho čakali teplé rezne i rozvoniavajúca bábovka, no, kto by sa takémuto servisu netešil?! I keď s mojou bábovkou to najskôr nevyzeralo veľmi nádejne, ani v jednej kuchárskej knihe som ako za svet nevedela nájsť, ten správny recept, podľa ktorého by som ju chcela upiecť, a tak som si povedala vetu, ktorá je i krédom tohto článku, ,,keď nevieš nájsť vhodný recept, improvizuj´´ , no a takto to dopadlo...

Potrebujeme:
100ml oleja
5 vajec
150g kryštálového cukru 
200-250g hladkej múky
200ml šľahačkovej smotany
250g hrudkovitého tvarohu
hrsť sušených hrozienok
1ks banán
3PL Granka

Postup:
Žĺtka a bielka si oddelíme. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a olejom do penista.
Bielka vyšľaháme na sneh.
K žĺtkam, pridáme tvaroh, sľahačku a hrozienka a vymiešame do hladka.
Primiešame múku.
Nakoniec zľahka ručne primiešame sneh.
Bábovkovú formu vymastíme maslom a yysypeme múkou.
Rúru vyhrejeme na 180stupňov.
Pol až trištvrte cesta vylejeme do bábovkovej formy a uhladíme.
Na cesto poukladáme na kocky nakrájaný alebo polámaný banán.
Do zvyšného cesta primiešame Granko.
Kakaové cesto nalejeme do formy na bledé cesto a banán. 
Vložíme do rúry a pečieme asi 60minút.
Po upečení posypeme práškovým cukrom.

DOBRÚ CHUŤ!




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...