Preskočiť na hlavný obsah

Pečené zemiaky s dusenou brokolicou

Jedlo, ktoré nikdy nesklame, keď nemáte veľa času na vyváranie
Toto jedlo vzniklo pod mojimi rukami rukami úplne náhodou, jedného dňa, keď som si potrebovala uvariť niečo rýchle, chutné a vcelku sýte, no zároveň ľahké na žalúdok. Dostala som chuť na pečené zemiaky a keďže sa v chladničke povaľovala nejaká tá brokolica a kus syra, voľba bola jasná. Vznikol z toho teda tento pokrm, ktorý sa dá dopĺňať o všakovaké ďalšie ingrediencie, podľa toho na čo máte práve chuť.

Potrebujeme: (1 porcia)
2 stredné zemiaky
5 väčších ružičiek čerstvej brokolice
olivový olej
soľ, rascu, tymián
syr

Postup:
Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do misky a pridáme trochou olivového oleja (asi 1PL), mletú rascu a sušený tymián, dobre premiešame - najlepšie rukami - .
Rúru si predhrejeme asi na 200stupňov.
Zemiaky preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým zemiaky nezozlatnú.
Brokolicu si poriadne premyjeme (prípadne asi na 10minút namočíme do misky so studenou vodou), nakrájame na menšie kúsky a vložíme do malého hrnca. Zalejeme asi pohárom vody, osolíme a dusíme, kým brokolica nezmäkne. Po uvarení z brokolice zlejeme vodu a necháme ju ešte chvíľu pod pokrievkou zapariť.
Upečené zemiaky naservírujeme na tanier, následne pridáme brokolicu a celé jedlo ešte posypeme strúhaným syrom a nasekanou čerstvou pažítkou alebo bazalkou.
Môžme pridať aj kečup, opečenú šunku alebo volské oko, je to len na vás.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...