Preskočiť na hlavný obsah

Oškvarkové pagáče

Jedlo, bez ktorého by jeseň nemohla byť jeseňou

Dnes som sa rozhodla spísať pre vás recept na tradičné oškvarkové pagáčiky, ktoré neodmysliteľne patria k jeseni.
V našej rodine nikto tento druh slaných koláčikov nepečie a aj pre mňa bol tento pokus úplne prvý.
Pagáčovou kráľovnou v našej rodine bola zaiste moja babka, no tá krátko po mojom narodení umrela a po nej remeslo prebrala moja teta, ktorá však momentálne býva od nás pomerne ďaleko, a tak som sa musela chytiť varešky začať ich piecť sama.
Po prvom pokuse som s nimi nebola na 100% spokojná, no všetkým chutili a to je pre mňa to podstatné, to že mali niekoľko chybičiek krásy, predsa vôbec chuť nemení a tá jednoznačne menej dokonalý vzhľad veľmi rýchlo zatieni.

Budeme potrebovať:
200ml plnotučného mlieka (ja som použila polotučné a myslím, že to veľmi cesto nepokazilo)
1/2 ČL krupicového cukru
500g hladkej múky
1 kocka droždia
1 vajce + 1 žĺtok
100ml smotany na šľahanie 33%
400g mletých škvariek (ja som ich pomixovala v elektrickom sekači)
1 ČL soli
vajce na potretie (ja som použila len bielok)
sézam, kurkuma, hrubozrnná soľ na posypanie

Postup:
Z časti vlažného mlieka, cukru, lyžičky múky a z droždia pripravíme kvások. Keď kvások nakysne, vmiešame zvyšné mlieko, múku, vajce, žĺtok, šľahačku a 150g mletých škvariek.
Vypracujeme cesto a necháme hodinu v teple kysnúť.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm , posypeme ho zvyšnými mletými škvarkami, ktoré roztrieme po celom ceste. 
Cesto následne dvakrát preložíme. Znovu rozvaľkáme a tento postup ešte raz zopakujeme.
Z cesta vykrojíme kolieska a necháme ich ešte na plechu s papierom na pečenie chvíľu podkysnúť.
Nožom nakrojíme na vrchu pagáčov mriežku, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kurkumou, sézamom či hrubozrnnou soľou.
Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme dozlatista.
K pagáčom sa najlepšie hodí pohár dobre vychladeného pivka, najlepšie nealkoholického Radlera.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...