Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohovo-kakaový koláč s ovocím a so šľahačkou

Ahojte a vitajte pri mojich článkoch aj v novom roku 2017.
Už dlhšiu dobu som sa vám s ničím neozvala a povedala som si, že začiatok nového kalendárneho roka je ideálny na návrat k zdieľaniu svojich receptov a na návrat k blogovaniu.
Na začiatok by som vám chcela popriať všetko dobré, veľa úspechov, zdravia, šťastia a lásky a to nie len v tomto roku, ale v priebehu celého vášho života.
Ja som nový rok začala ako inak než vypekaním a hneď prvého januára som pripravila rovno dva rôzne koláčiky.
Recept na jeden z nich tu už dlhšiu dobu visí a tak budem mať menej roboty.
Dopredu vás upozorňujem, že tento koláč bol absolútny freestyle, obyčajný pokus a výstrel do tmy a nie je to žiaden husársky kúsok, ale ak máte radi hutnejšie ale o to vlažnejšie a prešpekulovanejšie dezerty, tak vám sľubujem, že ste na dobrej adrese.






Potrebujeme:
cesto
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček mlieka
250g mäkkého odtučneného tvarohu
1 hrnček cukru (ja som použila kokosový)
1/4 hrnčeka strúhaného kokosu
1 ČL prášku do pečiva
2PL kakaa
2 vajcia
1/2 šálky slnečnicového oleja
na vrch
1 banán
ľubovoľný džem
250ml šľahačková smotana
2-3PL práškového cukru
pár kvapiek vanilkovej esencie Dr. Oetker
kakao

Postup:
Mokré ingrediencie, t.j. mlieko, tvaroh, vajíčka, olej spolu vymiešame.
V druhej miske spojíme suché ingrediencie, t.j. múku s práškom do pečiva, cukor, kakao, kokos.
Následne do suchej časti vlejeme tvarohovú zmes a poriadne premiešame.
Vylejeme na papierom na pečenie  vystlaný plech a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi 20-25 minút, podľa toho, či sa už cesto nevyťahuje, keď do neho pichneme špáratkom.
Medzitým si banán nakrájame na kolieska a vyšľaháme si šľahačku s práškovým cukrom a vanilkovou esenciou (môžte použiť aj vanilínový cukor) do tuha.
Na vyhladnuté cesto nanesieme hojnú vrstvu lekváru, na to poukladáme kolieska banánu, na ktoré nanesieme rovnomernú vrstvu šľahačky.
Vrch koláča posypeme jemnou vrstvou kakaa, vložíme do chladničky, trochu stuhnúť a môžme podávať.
DOBRÚ CHUŤ!!!


 
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...