Ahojte,
dnes som sa dala na pečiaci maratón, keďže zajtra je sviatok a to je vždy dôvod dať si niečo dobré a hlavne sladké.
Okrem toho zajtra sa u nás budú posväcovať domy a tak aj nás poctí svojou návštevou miestny farár so svojou ,,družinou´´. A ako by to bolo, keby sme im nemali čo ponúknuť ako výslužku?! To by som ako nadšená cukrárka neprežila. Preto som si pre nich pripravila niečo, čo len vezmú do ruky a môžu ísť.
Stavila som na zaručenú klasiku, no nie pre mňa. Pečené buchty, sú jednoznačne spomienkou na babičkinu kuchyňu, no pre mňa boli novou skúsenosťou.
Išlo síce o môj prvý pokus a spojila som niekoľko rôznych receptov, no myslím, že sa napriek minimu skúseností celkom podarili. Voňali omamne a boli dokonale mäkkučké ako obláčiky...
Potrebujeme:
500g hladkej múky
20g kryštálového cukru
20g čerstvého droždia
2 vajcia
50ml šľahačkovej smotany
200-250ml mlieka
štipka soli
slivkový lekvár
roztopené maslo
práškový cukor na posypanie
Postup:
Do 150ml vlažného mlieka pridáme 1ČL cukru a namrvíme doň droždie a necháme vykysnúť (asi 10-15minút).
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme cukor, vajcia, smotanu, soľ a napokon i vykysnutý kvások.
Rukou spracúvame cesto, do ktorého pridáme toľko mlieka, aby bolo hladké, jemné a nelepilo sa na ruky (ak sa vám však cesto bude zdať príliš riedke či lepkavé, pokojne pridajte ešte trocha múky). Keď sa vám už nebude lepiť na prsty, v miske ho posypte zvrchu trochou múky, prikryte utierkou a položte na teplé miesto, kde ho necháte asi hodinku kysnúť.
Vykysnuté cesto presuňte na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelte približne na 12 rovnakých častí.
Z každej časti cesta spracujte guličku, roztlačte ju a naplňte asi 1ČL džemu a dôkladne zabaľte. Keď sú buchty hotové, presuňte ich na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech, poukladajte ich asi 4cm od seba a dôkladne pretrite roztopeným maslom.
Následne buchty vložte do rúry predhriatej na 160 stupňov a pečte približne pol hodinu.
Po upečení môžte ešte teplé buchty opäť potrieť roztopeným maslom a po vychladnutí posypať práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ!!!
dnes som sa dala na pečiaci maratón, keďže zajtra je sviatok a to je vždy dôvod dať si niečo dobré a hlavne sladké.
Okrem toho zajtra sa u nás budú posväcovať domy a tak aj nás poctí svojou návštevou miestny farár so svojou ,,družinou´´. A ako by to bolo, keby sme im nemali čo ponúknuť ako výslužku?! To by som ako nadšená cukrárka neprežila. Preto som si pre nich pripravila niečo, čo len vezmú do ruky a môžu ísť.
Stavila som na zaručenú klasiku, no nie pre mňa. Pečené buchty, sú jednoznačne spomienkou na babičkinu kuchyňu, no pre mňa boli novou skúsenosťou.
Išlo síce o môj prvý pokus a spojila som niekoľko rôznych receptov, no myslím, že sa napriek minimu skúseností celkom podarili. Voňali omamne a boli dokonale mäkkučké ako obláčiky...
Potrebujeme:
500g hladkej múky
20g kryštálového cukru
20g čerstvého droždia
2 vajcia
50ml šľahačkovej smotany
200-250ml mlieka
štipka soli
slivkový lekvár
roztopené maslo
práškový cukor na posypanie
Postup:
Do 150ml vlažného mlieka pridáme 1ČL cukru a namrvíme doň droždie a necháme vykysnúť (asi 10-15minút).
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme cukor, vajcia, smotanu, soľ a napokon i vykysnutý kvások.
Rukou spracúvame cesto, do ktorého pridáme toľko mlieka, aby bolo hladké, jemné a nelepilo sa na ruky (ak sa vám však cesto bude zdať príliš riedke či lepkavé, pokojne pridajte ešte trocha múky). Keď sa vám už nebude lepiť na prsty, v miske ho posypte zvrchu trochou múky, prikryte utierkou a položte na teplé miesto, kde ho necháte asi hodinku kysnúť.
Vykysnuté cesto presuňte na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelte približne na 12 rovnakých častí.
Z každej časti cesta spracujte guličku, roztlačte ju a naplňte asi 1ČL džemu a dôkladne zabaľte. Keď sú buchty hotové, presuňte ich na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech, poukladajte ich asi 4cm od seba a dôkladne pretrite roztopeným maslom.
Následne buchty vložte do rúry predhriatej na 160 stupňov a pečte približne pol hodinu.
Po upečení môžte ešte teplé buchty opäť potrieť roztopeným maslom a po vychladnutí posypať práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára