Falafel je jedlo, o ktorom som dlho len počúvala a túžobne naň myslela (asi ako humus či zmrzlina v trdelníku) a jedného pekného večera (teda skôr noci), keď sme absolvovali dvojdňový nútený výlet do Bratislavy som ho mala konečne možnosť aj vložiť do mojich nedočkavých úst. Z veľkého hladu som navštívila stránku Bistro.sk , kde som ako prvú reštauráciu, ktorá mala bezplatný dovoz vyčmuchala kebabáreň a keďže som na noc nemala chuť tlačiť sa ťažkým mäsovým kebabom, stavila som na zdravšiu a žalúdok menej zaťažujúcu verziu. Takže aby som svoje jedlo opísala presnejšie. Objednala som si falafel v placke so zeleninovou oblohou a dresingom a toto jedlo vám zaiste odporúčam, či už v domácej alebo reštauračnej verzii.
Moja prvá skúsenosť s falafelom, skončila prekvapujúco veľmi kladne a pre moje chuťové poháriky veľmi potešujúco, takže ak dostanete v Bratislave chuť na falafel, vyskúšajte napríklad Kebab Nivy, ktorý nájdete aj na Bistro.sk :)
Dnes vám ponúkam recept na moju verziu tejto papanice. Ja som doma nemala pitu ani tortilly, a tak som ako prílohu použila slovenskú klasiku v podobe zemiačikov.
Potrebujeme:
1 šálku suchého cíceru
1/2 šálky suchej bielej fazule
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1/2 väčšej cibule
2 väčšie strúčiky cesnaku
3PL strúhanky
1/2 balíčka prášku do pečiva
2KL soli
provensálske korenie, rasca, čierne korenie, kurkuma
olej na vyprážanie
Postup:
Cícer a fazuľu si dáme do rajničky, zalejeme vriacou vodou a necháme namočené cez noc, aby strukoviny zmäkli.
Na druhý deň vložíme scedené strukoviny do mixéra a vymixujeme do jemnú strúhankovej štruktúry. (Radšej mixujte postupne a nie celé množstvo naraz.)
Potom rozmixované suroviny presunieme do väčšej misky a do mixéra vložíme cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať a tiež poriadne rozmixujeme. Strukoviny a cibuľovú zmes zmiešame a do zmesi pridáme koreniny a soľ, premiešame, nasypeme strúhanku a opäť premiešame, aby sa všetky suroviny dôkladne prepojili (najlepšie je použiť ruky).
15 minút pred pečením pridáme aj prášok do pečiva, ktorý do zmesi tiež dôkladne vmiešame.
Následne rukami vyformujeme približne rovnako veľké guličky.
Na panvicu si dáme rozpáliť oheň, keď už je horúci, vložíme doň guličky, ktoré počas smaženia opatrne otáčame pomocou dvoch lyžíc, aby sa opiekli z každej strany. (Hotové majú slatistú až hnedú farbu.)
Ak chceme zdravšiu verziu, namiesto smaženia na panvici v oleji, môžme ,,falaflíky´´ upiecť v rúre na pečiacom papieri (presné údaje teploty, na ktorú má byť rúra predhriata a času, aký majú byť v nej guličky falafelu vložené nepoznám, takže to spravte tak nejak od oka).
Hotový falafel, môžme servírovať v pita chlebe či v torttile s čerstvou zeleninou a majonézovým, jogurtovým či sézamovým dresingom alebo so zemiačikmi a s dresingom či s paradajkovou omáčkou ako mäsové guľky. Nech už ho budete servírovať akokoľvek, prajem vám, aby ste si na ňom pochutnali a aby vám skutočne ulahodil.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Moja prvá skúsenosť s falafelom, skončila prekvapujúco veľmi kladne a pre moje chuťové poháriky veľmi potešujúco, takže ak dostanete v Bratislave chuť na falafel, vyskúšajte napríklad Kebab Nivy, ktorý nájdete aj na Bistro.sk :)
Dnes vám ponúkam recept na moju verziu tejto papanice. Ja som doma nemala pitu ani tortilly, a tak som ako prílohu použila slovenskú klasiku v podobe zemiačikov.
Potrebujeme:
1 šálku suchého cíceru
1/2 šálky suchej bielej fazule
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1/2 väčšej cibule
2 väčšie strúčiky cesnaku
3PL strúhanky
1/2 balíčka prášku do pečiva
2KL soli
provensálske korenie, rasca, čierne korenie, kurkuma
olej na vyprážanie
Postup:
Cícer a fazuľu si dáme do rajničky, zalejeme vriacou vodou a necháme namočené cez noc, aby strukoviny zmäkli.
Na druhý deň vložíme scedené strukoviny do mixéra a vymixujeme do jemnú strúhankovej štruktúry. (Radšej mixujte postupne a nie celé množstvo naraz.)
Potom rozmixované suroviny presunieme do väčšej misky a do mixéra vložíme cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať a tiež poriadne rozmixujeme. Strukoviny a cibuľovú zmes zmiešame a do zmesi pridáme koreniny a soľ, premiešame, nasypeme strúhanku a opäť premiešame, aby sa všetky suroviny dôkladne prepojili (najlepšie je použiť ruky).
15 minút pred pečením pridáme aj prášok do pečiva, ktorý do zmesi tiež dôkladne vmiešame.
Následne rukami vyformujeme približne rovnako veľké guličky.
Na panvicu si dáme rozpáliť oheň, keď už je horúci, vložíme doň guličky, ktoré počas smaženia opatrne otáčame pomocou dvoch lyžíc, aby sa opiekli z každej strany. (Hotové majú slatistú až hnedú farbu.)
Ak chceme zdravšiu verziu, namiesto smaženia na panvici v oleji, môžme ,,falaflíky´´ upiecť v rúre na pečiacom papieri (presné údaje teploty, na ktorú má byť rúra predhriata a času, aký majú byť v nej guličky falafelu vložené nepoznám, takže to spravte tak nejak od oka).
Hotový falafel, môžme servírovať v pita chlebe či v torttile s čerstvou zeleninou a majonézovým, jogurtovým či sézamovým dresingom alebo so zemiačikmi a s dresingom či s paradajkovou omáčkou ako mäsové guľky. Nech už ho budete servírovať akokoľvek, prajem vám, aby ste si na ňom pochutnali a aby vám skutočne ulahodil.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára