Preskočiť na hlavný obsah

Falafel

Falafel je jedlo, o ktorom som dlho len počúvala a túžobne naň myslela (asi ako humus či zmrzlina v trdelníku) a jedného pekného večera (teda skôr noci), keď sme absolvovali dvojdňový nútený výlet do Bratislavy som ho mala konečne možnosť aj vložiť do mojich nedočkavých úst.  Z veľkého hladu som navštívila stránku Bistro.sk , kde som ako prvú reštauráciu, ktorá mala bezplatný dovoz vyčmuchala kebabáreň a keďže som na noc nemala chuť tlačiť sa ťažkým mäsovým kebabom, stavila som na zdravšiu a žalúdok menej zaťažujúcu verziu. Takže aby som svoje jedlo opísala presnejšie. Objednala som si falafel v placke so zeleninovou oblohou a dresingom a toto jedlo vám zaiste odporúčam, či už v domácej alebo reštauračnej verzii.
Moja prvá skúsenosť s falafelom, skončila prekvapujúco veľmi kladne a pre moje chuťové poháriky veľmi potešujúco, takže ak dostanete v Bratislave chuť na falafel, vyskúšajte napríklad Kebab Nivy, ktorý nájdete aj na Bistro.sk :)
Dnes vám ponúkam  recept na moju verziu tejto papanice. Ja som doma nemala pitu ani tortilly, a tak som ako prílohu použila slovenskú klasiku v podobe zemiačikov.



Potrebujeme:
1 šálku suchého cíceru
1/2 šálky suchej bielej fazule
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1/2 väčšej cibule
2 väčšie strúčiky cesnaku
3PL strúhanky
1/2 balíčka prášku do pečiva
2KL soli
provensálske korenie, rasca, čierne korenie, kurkuma
olej na vyprážanie

Postup:
Cícer a fazuľu si dáme do rajničky, zalejeme vriacou vodou a necháme namočené cez noc, aby strukoviny zmäkli.
Na druhý deň vložíme scedené strukoviny do mixéra a vymixujeme  do jemnú strúhankovej štruktúry. (Radšej mixujte postupne a nie celé množstvo naraz.)
Potom  rozmixované suroviny presunieme do väčšej misky a do mixéra vložíme cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať a tiež poriadne rozmixujeme. Strukoviny a cibuľovú zmes zmiešame a do zmesi pridáme koreniny a soľ, premiešame, nasypeme strúhanku a opäť premiešame, aby sa všetky suroviny dôkladne prepojili (najlepšie je použiť ruky).
15 minút pred pečením pridáme aj prášok do pečiva, ktorý do zmesi tiež dôkladne vmiešame.
Následne rukami vyformujeme  približne rovnako veľké guličky.
Na panvicu si dáme rozpáliť oheň, keď už je horúci, vložíme doň guličky, ktoré počas smaženia opatrne otáčame pomocou dvoch lyžíc, aby sa opiekli z každej strany. (Hotové majú slatistú až hnedú farbu.)
Ak chceme zdravšiu verziu, namiesto smaženia na panvici v oleji, môžme ,,falaflíky´´ upiecť v rúre na pečiacom papieri (presné údaje teploty, na ktorú má byť rúra predhriata a času, aký majú byť v nej guličky falafelu vložené nepoznám, takže to spravte tak nejak od oka).
Hotový falafel, môžme servírovať v pita chlebe či v torttile s čerstvou zeleninou a majonézovým, jogurtovým či sézamovým dresingom alebo so zemiačikmi a s dresingom či s paradajkovou omáčkou ako mäsové guľky. Nech už ho budete servírovať akokoľvek, prajem vám, aby ste si na ňom pochutnali a aby vám skutočne ulahodil.
DOBRÚ CHUŤ!!!
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...