Jedného času predávali u nás v Bille perfektné makové švajčiarky z Antolskej pekárne. Ale poviem vám, niečo tak dobré som veru ešte asi nejedla, ja veľmi neobľubujem tieto kupenské koláčiky, štrúdličky a buchtičky, pretože sa to skoro nikdy nevyrovná tomu, čo si pripravíte vy sami doma. No v tomto prípade išlo o obrovskú výnimku. Spomínané švajčiarky chutili tak perfetne, boli mäkučké, šťavnaté a tak výrazne makové, že sa pokojne mohli porovnávať s domácim makovým závinom mojej mamy (či dokonca s tým mojím, ktorý som si vyskúšala upiecť na Vianoce a poviem vám, že to bola bomba). Preto som bola neskutočne smutná, keď som zistila, že tento druh pečiva sa k nám už nedováža, ale na druhej strane si určite viete predstaviť, aká som bola zrazu opäť veselá, keď som objavila tento recept, síce nie na makové, ale škoricové švajčiarky a toto šťastie sa ešte viac znásobilo, keď chutili celej rodine...
Potrebujeme:
cesto
160g hladkej celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
15g čerstvého droždia
3PL trstinového cukru
1 vajce
2ČL prášku do pečiva
50ml slnečnicového oleja
70ml vlažného mlieka
štipka soli
náplň
25g roztopeného masla
trstinový cukor
mletá škorica
vajce na potretie
Postup:
Do misky si nasypeme múku a do stredu rozdrobíme droždie.Na droždie nasypeme cukor, na to vyklepneme vajíčko, pridáme prášok do pečiva a štipku soli, prilejeme olej a mlieko a najlepšie rukami, spracujeme kompaktné a hladké cesto, ktoré hneď po vypracovaní, vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika.
Takto pripravené cesto rovnomerne potrieme roztopeným maslom, posypeme husto škoricou a následne rovnako aj trstinovým alebo hnedým kryštálovým cukrom.
Cesto zvinieme do pevného šúľku a pokrájame na rovnako veľké (skôr malé než veľké) slimáčiky, ktoré následne preložíme na papirom na pečenie vystlaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom (do vajíčka môžte pridať trocha cukru, ktorý pôsobením tepla v rúre skaramelizuje a vaše švajčiarky budú mať pekný zlatistý nádych) a vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov, pečieme približne 20minút.
No a po vychladnutí môžme rovno ochutnávať...
DOBRÚ CHUŤ!!!
Potrebujeme:
cesto
160g hladkej celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
15g čerstvého droždia
3PL trstinového cukru
1 vajce
2ČL prášku do pečiva
50ml slnečnicového oleja
70ml vlažného mlieka
štipka soli
náplň
25g roztopeného masla
trstinový cukor
mletá škorica
vajce na potretie
Postup:
Do misky si nasypeme múku a do stredu rozdrobíme droždie.Na droždie nasypeme cukor, na to vyklepneme vajíčko, pridáme prášok do pečiva a štipku soli, prilejeme olej a mlieko a najlepšie rukami, spracujeme kompaktné a hladké cesto, ktoré hneď po vypracovaní, vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika.
Takto pripravené cesto rovnomerne potrieme roztopeným maslom, posypeme husto škoricou a následne rovnako aj trstinovým alebo hnedým kryštálovým cukrom.
Cesto zvinieme do pevného šúľku a pokrájame na rovnako veľké (skôr malé než veľké) slimáčiky, ktoré následne preložíme na papirom na pečenie vystlaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom (do vajíčka môžte pridať trocha cukru, ktorý pôsobením tepla v rúre skaramelizuje a vaše švajčiarky budú mať pekný zlatistý nádych) a vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov, pečieme približne 20minút.
No a po vychladnutí môžme rovno ochutnávať...
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára