Preskočiť na hlavný obsah

Smoothie bowls

Príprava smoothie je veľmi jednoduchá. Predtým, ako sa do nej pustíte, potrebujete mať doma nejaký ten mixér, ktorý nemusí byť silou-mocou  práve smoothie blendrom, stačí vám na to obyčajný mixér, v ktorom vymixujete úplne čokoľvek. Ja osobne používam mixér, ktorý kúpila moja sestra na mixovanie polievočiek pre jej malého syna. Je však lepšie, aby bol váš mixér čo najvýkonnejší a dokázal všetky ingrediencie vymixovať úplne dohladka. Ten môj sa len ťažko popasuje s vločkami či chia semienkami, a preto sú moje smoothies trochu kusavejšie, ale mne to až tak veľmi nevadí. Potom vlastne potrebujete len nejakú väčšiu misku a niekoľko základných ingrediencií a máte vystarané. 
Každé jedno smoothie, ktoré udávam nižšie, má rovnaký postup prípravy. Stačí si pripraviť jednotlivé druhy ovocia a zeleniny, umyť, pokrájať či polámať na menšie kusy, poprípade niektoré aj ošúpať, pretože pod šupkou je síce najviac vitamínov, no bez nej je smoothie omnoho lahodnejšie. Následne priliať určité množstvo tekutiny, najlepšie rastlinného mlieka či jogurtu a vody, no a nakoniec len všetko spolu vymixovať.
No a čo je to vlastne smoothie bowl? Smoothie bowl je akási hustejšia kamarátka klasického smoothie, ktoré sa pije často slamkou z pohára. Smoothie bowl sa dá tiež vypiť, ale skôr sa je z misky lyžičkou. No a vlastne miska tu hrá tú najhlavnejšiu rolu, keďže ju už obsahuje samotný názov (bowl = miska). Smoothie bowl je typické tým, že hotové smoothie sa po naliatí do misky ešte častokrát rôzne dekoruje. Pri mixovaní sa do smoothie pridáva často len ovocie s nejakou tou tekutinou a ostatné ingrediencie, prídu až na vrch, ale kvôli zahusteniu a nutričnej hodnote, ja niekedy pridávam vločky a semienka aj do vnútra. Na zdobenie si vždy odložím trochu ovocia bokom, rovnako tak si odložím bokom aj vločky a semienka, ktoré som použila do smoothie. Najčastejšie ako ozdobu používam kokosové chipsy, chia, tekvicové semiačka, ktoré nadovšetko milujem, prípadne zdraviu prospešné mleté ľanové semiačko, rovnako tak môžte použiť čokoládu, škoricu či sušené ovocie, ako goji či iné, ktoré vám chutí...
No, tak som sa akosi rozrozprávala, každopádne smoothies sú veľmi zdravé, obsahujú kopu vitamínov, zdravých tukov a rastlinných bielkovín, rovnako tak vám zaženú chuť na sladké a zabezpečia cukry z prírodných zdrojov. Najviac sa hodia ako raňajky, ale môžte si ich dopriať kedykoľvek počas dňa. Všetky recepty, ktoré vám ponúkam, som sama zostavila, mám ich odskúšané a veľmi mi chutia, vy si ich však môžte upraviť podľa vlastnej chuti a možností, fantázii sa medze nekladú...

1. Sweet coco

Potrebujeme:
1 stredný zrelý banán
hrsť mrazeného lesného ovocia
2PL ovsených vločiek
1PL strúhaného kokosu
pohár mandľového mlieka
+ vločky, ovocie, kokosové chipsy, tekvicové semiačka, chia alebo iné oriešky a semienka na ozdobu (nemusí byť)

2. Svieže ráno 

Potrebujeme:

1-2 hrste čerstvého baby špenátu
1 stredný zrelý banán
hrsť mrazených malín
1 broskyňu (olúpaná)
1PL chia semienok
2PL ovsených vločiek (môžte vynechať, ak sa vám zdá smoothie dostatočne husté)
menší téglik bieleho jogurtu
voda na zriedenie (podľa potreby)
+ ovocie, vločky, chia, kokosové lupienky, tekvicové semiačka alebo iné semienka a oriešky na ozdobu (nemusí byť)

3. EXOTIC green smoothie 
Potrebujeme:
1 menšie čerstvé zrelé mango
1 stredný zrelý banán
1-2 hrste čerstvého baby špenátu
hrsť mrazených čučoriedok
2PL ovsených vločiek
1PL chia semienok
1PL strúhaného kokosu
pohár rastlinného mlieka (mandľové/kokosovo-ryžový nápoj od Alpro/iné podľa dostupnosti)
+ ovocie, vločky, orechy a semiačka podľa chuti na ozdobu (nemusí byť)

 (ilustračné foto)

4. Hawaiian style

Potrebujeme:
1-2 hrste čerstvého baby špenátu
1 zrelú hrušku (olúpanú a nakrájanú na kocky)
hrsť mrazeného ananásu
pár bobuliek čerstvého červeného ríbezlia alebo čučoriedok
pohár mandľového mlieka (alebo iné rastlinné mlieko)
1PL chia semiačok
1PL mletého ľanového semiačka
2PL ovsených vločiek
+ ovocie, vločky, orechy a semiačka na ozdobu (nemusí byť)

 (ilustračné foto)

 (ilustračné foto)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!