Preskočiť na hlavný obsah

Jablkovo-makový závin

Neviete si predstaviť dobrý závin a dokonalé cesto bez vajíčok, mlieka od kravičky, masla či dokonca bravčovej masti alebo iných živočíšnych surovín? Ja vám dnes dokážem úplný opak. Verím, že i vám sa tento tradičný koláč v trošku inom šate podarí tak ako mne a výdatne si na ňom pochutíte...

Potrebujeme:
cesto =
500g polohrubej múky
pohár rastlinného mlieka (mandľové alebo sójové)
50g trstinového cukru
30g droždia
100ml slnečnicového oleja
 štipka soli

plnka =
0,5kg jabĺk
100g mletého maku
50g trstinového cukru
slivkový džem

+ teplé mlieko na potretie

Postup:
Ako prvý si pripravíme kvások. Do väčšej šálky alebo misky si nadrobíme droždie, zasypeme asi 3ČL trstinového cukru a dobre premiešame, kým sa droždie úplne nerozpustí a nevytvoríme úplne tekutú zmes. Prisypeme asi tretinu múky, v tomto prípade približne 150g, prilejeme asi štvrť až pol pohára mlieka, dobre vymiešame, zakryjeme malou utierkou alebo vreckovkou a odložíme na teplé miesto, kým kvások nenaboptná aspoň na dvojnásobok.
Vo väčšej miske zmiešame zvyšnú múku, cukor, štipku soli, prilejeme olej, hotový kvások, zvyšné mlieko a ručne vypracujeme nadýchané mäkké cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš hutné, pridajte ešte trocha múky a mieste dovtedy, kým cesto nebude citeľné vláčne. Následne cesto poprášime troškou múky, misku zakryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.
Medzitým si umyjeme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame jablká. Postrúhané jablká dobre  vyžmýkame, aby sme ich zbavili prebytočnej šťavy, zasypeme ich makom a cukrom a dobre premiešame.
Hotové cesto preložíme na múkou vysypaný vál a vyvaľkáme asi na 0,5cm hrúbku.
Cesto potrieme poriadnou vrstvou slivkového džemu, naň nanesieme jablkovú plnku a dôkladne zavinieme. Nezabudnite uzatvoriť končeky závinu, aby vám plnka nevytiekla.
Väčší plech vystelieme papierom na pečenie a závin naň opatrne prenesieme. Pred pečením ho ešte  potrieme teplým mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme asi  30-45minút do zlato-hneda.
Hotový závin necháme vychladnúť a potom pokrájame a môžme podávať.

DOBRÚ CHUŤ!!!













Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...